Ünnepel a magyarok legintelligensebb 2%-át tömörítő  egyesület
Fotó: Shutterstock

Ünnepel a magyarok legintelligensebb 2%-ának  egyesülete

A Mensa HungarIQa Egyesület 2023. március 20-án ünnepli harmincadik születésnapját. A szervezet a jeles évforduló alkalmából országos rendezvénysorozattal, IQ-napokkal és számos tesztírási lehetőséggel népszerűsíti az intelligenciát és a problémamegoldó gondolkodás fontosságát.


Az elmúlt harminc évben a Mensa HungarIQa számos kezdeményezéssel, programmal irányította rá a figyelmet az intelligencia fontosságára. 2003-ban és 2005-ben IQ – Az ország tesztje címmel szerveztek egész estés televíziós intelligenciatesztet az RTL Klubbal együttműködve. A Mensa-futballválogatott 2005-ben nyerte el első világbajnoki címét, amelyet azóta újabb címvédésekkel toldott meg.

A 2010-es években érettségizők és felsőoktatási hallgatók tízezrei mérhették meg intelligenciájukat a Diákhitel Központtal közösen szervezett Nagy Diák IQ-teszt révén. 2015-től pedig a magyar Balanyi Bibiána tölthette be az angliai székhelyű Mensa International elnöki tisztjét négy évig.

A Mensa egy csaknem 145 ezer tagú nemzetközi egyesület. Célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket: egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése. Magyarországi szervezete az 1993. március 20-án alapított, idén jubiláló Mensa HungarIQa. Az évfordulót országos, nyilvános rendezvénysorozattal ünnepli meg az egyesület: az IQ-Napok első állomása Székesfehérvár lesz április 1-jén, olvasható az egyesület közleményében.

A Mensa célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése intelligenciatesztjén. A Mensa nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, filozófia, politika vagy vallás mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira.


Ne hagyd ki!