Akár érettségizhetnek is belőle a fiatalok

A pedagógusok képzése nyár végén kezdődik az új tantárgyból. Akkor sajátíthatják el az oktatását is. Akár érettségizhetnek is belőle a fiatalok.


Új tantárgyat vezetnek be a hazai középiskolákban

Fenntarthatóság-tantárggyal bővül a hazai középiskolai oktatás. 2024 májusában már ezt a vizsgatárgyat is választhatják az érettségire készülő diákok. A tanároknak augusztus végén indít tanfolyamot a FÜPI Oktatási, Kulturális és Tanácsadó Kft. az új tárgy oktatásának elsajátításához – írja az Index.

Az új tantárgyat – amelyhez tankönyvcsomag és kerettanterv is készült – idén szeptembertől már tanítják is, itthon egyelőre összesen 218 középiskolában

– nyilatkozta Krakkó Ákos, az új tantárgy bevezetését kezdeményező Kék Bolygó Alapítvány munkatársa.

A középiskolák a fenntarthatóság tantárgyat 2021 szeptemberétől egyelőre a rendelkezésükre álló húszszázalékos, úgynevezett szabadon választható órakeretbe illeszthetik be. A fenntarthatóságot pedig a természettudományos tárgyakat tanító tanárok oktathatják, egyelőre a kilencedikes és a tizedikes diákoknak.

Egy olyan tananyagot szerettünk volna, ami egy átlagos magyar középiskolás számára is releváns, valamint megvalósítható ötleteket és gyakorlati tanácsokat ad egy fenntartható, környezettudatos élethez. Például ezért külön fejezet a tematikában az öltözködés és a fenntarthatóság kapcsolata, a klímabarát közlekedés, illetve a környezettudatos egészségmegőrzés

– mondta Krakkó Ákos.

Mi az az ESG?

Az új tantárggyal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a gazdasági életben egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok, amelyekre gyakran ESG-ként hivatkoznak, ami az angol Environmental, Social és Governance szavak rövidítése, tehát a környezet, a társadalom és a (vállalati) irányítás szavakat takarja.

Az ESG egy olyan keretrendszer, mely célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából ítélhessék meg a gazdásági szervezeteket. Az ESG három fő területe a környezeti hatások vizsgálata, a társadalmi kérdések kezelése és a vezetői döntéshozatal folyamata.

A vállalatok és befektetések rating cégektől kaphatnak ESG-minősítést. Ezt publikálják, ezért a befektetők, vásárlók vagy például a beszállítók a besorolás alapján is dönthetnek a partnerségről velük. ESG-ratinget egyebek mellett a Bloomberg, a Reuters és az MSCI is kiad. A minősítés CCC-tól az AAA-ig tart, ahol az AAA a legmagasabb minősítés.

The Conversation

Ne hagyd ki!