A nyári és a téli időszámítás mellett is erős érvek szólnak
Fotó: Shutterstock

Ekkortól szűnhet meg az óraátállítás

Gyakorlatilag teljes a szakmai egyetértés abban, hogy el kell törölni az óraátállítást. A téli időszámítás mellett orvosszakmai érvek, a nyári oldalán gazdasági indokok állnak. Azonban előfordulhat, hogy évekig nem tudnak megegyezni az Európai Unió tagállamai a vitás kérdésekben, így egy darabig még velünk maradhat az évente kétszeri átállítás.


Viták az óraátállítás körül

Az óraátállítás következő fordulója október 30-án, vasárnap lesz, amikor hajnali három óráról kettőre kell visszaállítani a mutatót, így átállunk a téli időszámításra.

A nyári időszámítás nem volt mindig velünk. Azért vezették be a XX. század elején, mert a napfényes órák magasabb nyári számát kihasználva, a világítás mellőzésével energiát takaríthattak meg. Azóta folyamatos a vita a vélt és valós előnyeiről és hátrányairól, illetve arról, hogy az előnyök ellensúlyozzák-e a hátrányokat.

Érvek az átállítás ellen és mellett

A The Guardiannek nyilatkozó elemzők szerint a nyári időszámítással sokat lehet spórolni, hiszen a napi energiacsúcsot 17 és 19 óra között mérik. Olyankor nem mindegy, hogy részben világos vagy sötét van. A számításaik szerint ebben a két órában az átállítással akár 10 százalékkal is csökkenthető az energiaigény.

Bár pontos adatok nincsenek, de a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) korábbi becslése szerint az óraátállítással nagyjából egy Eger méretű város éves fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolhat meg évente Magyarország.

Legújabban pedig az az érv szól a kettős időszámítás mellette, hogy az energiatakarékos eszközök elterjedésével a villamosenergia-fogyasztásnak egyre kisebb részét teszi ki a világítás, azonban az orosz–ukrán háború okozta energiaválság miatt azt a keveset is becsülni kell – írja a VG.

Többek között G. Németh György egyetemi docens, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, a Budapesti Alvásközpont igazgatója viszont azt hangsúlyozza, hogy nagyon nem jó az embernek, ha mesterségesen beleavatkoznak a természet rendjébe. Az óraátállítás megtöri a cirkadián ritmust, azaz a fénynek és a sötétségnek az élővilág életét alapvetően meghatározó ütemét. Szerinte a téli időszámítás lenne az egészség szempontjából a jobb döntés, mert nyári időszámítás mellett nagyon kitolódna a napfelkelte. Az emberi szervezet rosszul viseli, ha sötétben kell elindítania a napot.

Egyébként a magyar lakosság kétharmada - hasonlóan a többi európai országéhoz - a nyári időszámítás mellett teszi le a voksát a felmérések szerint.

Mikor törölhetik el az óraátállítást?

Már 2019-ben eldöntötte az Európai Parlament (EP), hogy eltörlik az óraátállítást. Azonban az azóta eltelt idő sem volt elég a tagállamoknak, hogy megegyezzenek arról, hogy a téli vagy a nyári időszámításnál maradjanak.

Tavaly Csehország arról döntött, hogy öt évig marad náluk az óraátállítás. Magyarország a közös európai megegyezéshez kötötte a kettős időszámítás eltörlését, de kiállt a megszűntetése mellett. Az EP a döntés határidejét 2024-ig halasztotta, tehát előfordulhat, hogy már csak jövőre kell tekergetni az órákat, bár az újabb halasztás sincs kizárva.

Ne hagyd ki!