3 módszer, amivel megtaníthatjuk a gyerekeket a pénz kezelésére
Fotó: Canvas.com

3 módszer, amivel megtaníthatjuk a gyerekeket a pénz kezelésére

A pénzügyi nevelést nem lehet elég korán kezdeni! Amint a kicsik megismerkednek a számokkal, az iskolában megtanulnak összeadni és kivonni, máris bemutathatjuk nekik a gazdálkodás fortélyait. Persze nem a tőzsdével és az adózással kell kezdeni; helyette van néhány bevált módszer, amivel könnyen megtaníthatjuk őket a pénz kezelésére.


1. Első lépés, a társasjáték

A társasjátékoknak számtalan előnye van a gyermekek fejlődése szempontjából. Amellett, hogy szórakoztató időtöltés, fejleszti a szociális készségeket, valamint a csapatszellemet és elősegíti a logikus, stratégikus gondolkodás kialakulását. Az egészen kicsiknél érdemes elsőként ezekkel a módszerekkel megágyazni a jó pénzügyi gondolkodásnak!

A Thinkfunés aRavensburger társasjátékok rengeteg játékot adtak már ki, amelyek között számos puzzle is található. Ezek a játékok segítenek a türelem és az előrelátó időbeosztás fejlesztésében, míg a logikai játékok – ahogy a nevükben is benne van – a logikus gondolkodást javítják. Ezek a tulajdonságok hosszú távon segítenek a pénzügyi kérdések megértésében.

2. Gyűjtsön zsebpénzt!

Sok családban bevált pénzügyi nevelési stratégiának számít a zsebpénz. Ez a módszer már közvetlenül – és szó szerint is – érinti a pénz kérdéskörét, így a gyerekek „kicsiben” megtapasztalhatják, hogy milyen, amikor saját megtakarításuk van, amivel úgy gazdálkodhatnak, ahogy jónak látják.

A zsebpénz-módszert tovább lehet fokozni azzal, ha a gyermeknek nem jár, hanem meg kell dolgoznia érte. (Pl.: apró otthoni feladatok elvégzéséért kapja.) Érdemes eleinte a gazdálkodásban is utat mutatni, segíteni abban, hogy hogyan oszthatja be okosan a zsebpénzét.

  3. Vezessük együtt az otthoni költségeket!

A nagyobb gyerekekkel, kamaszokkal már valódi pénzügyi kérdésekről is lehet beszélgetni. Érdemes őket bevonni akár az otthoni kiadások vezetésébe is, és közösen írni, hogy egy adott hónapban mennyi pénzt költünk élelmiszerre, a számlák befizetésére és egyéb költségekre.

A kockás füzettől kezdve a pénzügyi applikációkig többféle módszer is létezik a háztartás pénzügyeinek vezetésére. Nyugodtan ki lehet próbálni többet is és a végén azt kiválasztani, ami a gyerekek számára a legélvezetesebb! (x)

Ne hagyd ki!