A tudomány jelenlegi állása szerint
Fotó: Shutterstock

Nyolc hétköznapi dolog, ami rákot okozhat

Folyamatosan bővül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltőnek vélt anyagokat felsoroló listája. Mutatunk néhány hétköznapi dolgot, amelyek a tudomány jelenlegi állása szerint bizonyos esetekben akár rákot is okozhatnak.


Meglepő tételek a WHO rákkeltőnek vélt anyagokat felsoroló listája

A napokban írtunk róla, hogy újabb tételek kerültek fel a WHO rákkeltőnek vélt anyagokat felsoroló 2B elnevezésű listájára. Abban szerepelnek azok a dolgok, amelyeknél - a szervezet szerint - jellemzően korlátozott számú, nem elégséges bizonyíték van arra, hogy rákot okozhatnak, azonban az egyértelműen nem zárható ki. Ez a feketelista a közelmúltban például olyan anyagokkal bővült, mint az aszpartám, ami az egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszer, valamint az aloe vera.

Az utóbbi különösen meglepő lehet, hiszen az aloe verát régóra egyfajta csodanövényként ismerik. Például számos kozmetikum, étrendkiegészítő és ital összetevője. Azonban a patkányokon végzett vizsgálatok alapján a kutatók megállapították, az aloe verás ivóvíz növelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, mivel károsíthatják a DNS-t a növény bizonyos vegyi anyagai.

Egyéb hétköznapi dolgok, amelyeknél nem zárhatók ki, hogy rákot okoznak

Az aloe verán és az aszpartámon kívül a Qubit megemlít további három hétköznapi dolgot, amelyeknél a tudomány jelenlegi állása szerint nem zárható ki, hogy bizonyos esetekben rákot okoznak. Valamint ötöt, amelyek egyértelműen okolhatók a betegség kialakulásáért. Mutatjuk a felsorolásukat!

Feltételezett rákokozók:

  • A mobiltelefon: Nagyjából egy évtizede szerepel a 2B kategóriában, azonban eddig semmilyen rákkeltő mechanizmust nem sikerült a nem ionizáló sugárzást kibocsátó eszközökhöz rendelni (például a mikrohullámú sütőkhöz vagy a Wi-Fi routerekhez sem) az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) szerint.
  • A ginkgo biloba: 2013-ban került a 2B listára a páfrányfenyő kivonata. Az indoklásban két állatkísérlet eredményére és a kivonat egyes összetevőinek mutagén hatására hivatkoztak.
  • A kávé: Egy kávéban, teákban, gyümölcsökben és napraforgómagban is előforduló molekula 1993-ban került a 2B csoportba egereken és patkányokon végzett állatkísérletek alapján. Azonban arra nincs bizonyíték, hogy a kávésav emberekre is veszélyes lenne.

Bizonyítottan rákokozó természetes dolgok:

Az IARC 1-es kategóriájába olyan dolgok kerülnek, amelyek bizonyítottan rákot okozhatnak az emberben. Sorolunk öt tételt erről a listáról:

  • A Nap: A kibocsátott ultraibolya sugárzása veszélyes az élőlényekre, így az emberekre is. Például a bőrrákos esetek nagyjából 93 százalékáért felelős.
  • A dohányzás: A dohányzás és passzív dohányzás miatt kialakuló daganatos megbetegedések világszerte több millió áldozatot követelnek évente. Az összes diagnosztizált rákos megbetegedés 40 százalékát tehetik ki.
  • A benzol: Az elsősorban a cigarettafüstben és a benzinben előforduló benzol a leukémia kialakulásának kockázatát is növeli.
  • Az alkohol: Az alkoholfogyasztás 2012 óta bizonyítottan rákkeltő. Megnövelheti a feji-nyaki daganatok, a mellrák, a nyelőcsőrák, a májrák és a vastagbélrák kialakulásának is a kockázatát.
  • Az EBV: Az összes rákos megbetegedés 1,5 százaléka az elterjedt emberi kórokozóhoz, az Epstein–Barr vírushoz (EBV) köthető. Az immunrendszer egyes sejtjeit és hámsejteket célzó vírus fertőző mononucleosist okoz, ami gyermekkorban jellemzően tünetmentes, de felnőtteknél súlyosabb, részben influenzaszerű tünetekkel jelentkezik.

Ne hagyd ki!