Erre kell figyelni, ha térdprotézisünk van

Térdprotézis műtét: ezekre figyeljünk a felépülés időszakában

Térdünk nagyon sérülékeny ízület, ezért az időskori porckopás, baleset vagy ízületi gyulladás esetén könnyen károsodhat – az ebből eredő kínzó fájdalom és merevség pedig ellehetetleníti a mindennapokat. Ilyen esetekben javasolhatja az orvos térdprotézis beültetését, mellyel – a felépülés után – újra teljes életet élhetünk. De mire kell figyelnünk a műtét utáni néhány hétben? Cikkünkben ehhez adunk iránymutatást!

Mikor indokolt a műtét?

A válasz viszonylag egyszerű: mikor már annyira megnehezíti mozgásunkat a fájdalom és az állandó merev állapot, hogy nem tudjuk ellátni a hétköznapi teendőinket sem. Ilyen esetben bizony kézenfekvő döntés a térdprotézis műtét. Természetesen ilyenkor orvosunk alaposan felméri térdízületünk állapotát, és javaslatokat tesz. Azonban, ha a rendszeres fizioterápia, torna, porcvédő készítmények szedése, esetleges testsúlycsökkentés vagy egyéb javaslatok betartása után sem javul térdünk állapota, akkor jó eséllyel a műtéti beavatkozást fogja javasolni.

Mire figyeljünk a felépülés során?

1. A rehabilitáció ideje több mindentől függhet

Többek között attól is függ, hogy részleges vagy teljes protézis beültetésére került-e sor, de befolyásolhatja az életkor, a testsúly és egyéb tényezők is, hiszen minden ember más és más. Fontos, hogy türelmesek legyünk magunkkal és testünkkel szemben a beavatkozás után. A legtöbb esetben azonban már a műtét napján felállhatunk az ágy mellé, másnap akár már néhány lépéssel kisétálhatunk a kórteremből is, általában 2-3 éjszakát szükséges a klinikán eltölteni.

2. A rehabilitáció több szakaszból áll

Azzal is jó tisztában lennünk, hogy a felépülés több szakaszra osztható, hiszen egyre magabiztosabb lesz a mozgásunk, a műtéti seb gyógyul és a fájdalomcsillapítókat is lassan elhagyhatjuk, ahogy épülünk fel. Egy hónapig mindenképp kímélő életmódot kell folytatnunk – az előírt gyógytorna elvégzése mellett persze. Eközben a második hét magasságában sor kerül a varratszedésre, a hatodik hét környékén pedig már érezni fogjuk a protézis jótékony hatásait. A teljes gyógyulás a műtéttől számított harmadik hónapra várható, ettől kezdve minden a régi kerékvágás szerint működhet, immár a korábbi térdfájdalom nélkül.

3. Fokozatosan terheljük a térdeket

A gyors felépülést azzal is hatékonyan támogathatjuk, ha odafigyelünk a fokozatosságra. A tornára és mozgásra mindenképp szükség van, ezért ne feledkezzünk meg erről. Ugyanakkor az se jó, ha hirtelen vissza akarunk térni a mindennapi életvitelünkhöz, a hirtelen nagy igénybevétel lassíthatja felépülésünket!

4. Gyógytorna

A vérkeringés helyreállításának, az izomzat megtámogatásának és a protézis sikeres beépülésének a kulcsa a rendszeres gyógytorna, melynek helyes mozdulatait egy szakképzett gyógytornász a műtét után tanítja majd be nekünk – ez döntő hatással lesz a gyógyulásra!

Nem szabad aggódni, ha a műtét utáni napokban a mozgás során bizonyos fokú fájdalmat, diszkomfortérzetet vagy merevséget tapasztalunk, ez rohamosan javulni fog. Hogy ezekben az időkben is képesek legyünk önálló helyváltoztatásra, a járásban segíthet a mankó vagy a járókeret, mely tehermentesíti frissen műtött ízületünket. Néhány hét elteltével meglátogathatjuk az uszodát is, hiszen az úszás különösen jó ízületkímélő mozgásforma, ami emellett növeli az izomerőt és az állóképességet is.

Ne hagyjuk el a mozgást!

Ha már felépültünk, akkor se hagyjuk el a mozgást, építsük a be a mindennapokba! Testünk és izmaink egészsége ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig teljes értékű életet tudjunk élni és szabadon, fájdalom nélkül mozoghassunk, minél nagyobb mozgástartományban. A fentebb említett úszás, de a kerékpározás, a pilates is tökéletes mozgásformák erre, alakítsunk ki egy heti rendet, melyben ezen sportok valamelyike szerepel!

Amikor már a mindennapi életvitelünkben is akadályoznak térdfájdalmaink, nem tudjuk behajlítani a lábainkat és sokszor tapasztalunk belenyilalló fájdalmat, akkor orvosunk nagy valószínűséggel térdprotézis beültetését fogja javasolni. Szerencsére a műtét utáni rehabilitáció során rohamos javulást fogunk tapasztalni – ha a fent említett tanácsokat betartjuk –, így hamar visszatérhetünk korábbi teljes értékű, fájdalommentes életünkhöz!


Ne hagyd ki!