Elsősorban kihallgatásokkal kapcsolatban tanult katonai szintű testbeszédet Sziklay Bence Amerikában, ex FBI és CIA tisztektől, de mindez adaptálható a civil életre is. A Haszon magazinban megjelent tippjeiből válogattunk ebben a cikkben. Gondoltad volna, hogy az sem mindegy milyen szögben nyújtjuk a kezünket?

Van az agynak egy olyan ősi, feltehetőleg több mint 10 millió éves része, ami folyamatosan pásztázza a környeztet és szűri a bejövő információt az alapján, hogy veszélyt jelent-e számunkra az a bizonyos tárgy, ember vagy állat.

Ez a része az agyunknak az úgynevezett amygdala, amely 50 milliszekundum alatt eldönti azt, hogy barát, ellenség, szexuális partner, vagy pedig indifferens vagy a számára.

Az esetek többségében, mivel a bejövő információk nem elegendőek a pontos behatároláshoz, az agyad az indifferens kategóriába rakja be a másikat. Az alább olvasható tippekkel azt szeretném elősegíteni, hogy az indifferensből mielőbb a barát kategóriába kerülj, ezáltal javítva az együttműködést a tárgyalóasztalnál.

Húzd magadhoz!

Amikor nyújtod a kezed a kézfogáshoz, billentsd a kezed horizontális irányba 45 fokot (tehát ha jobb kezes vagy, jobbra döntsd 45 fokot) majd kézfogásnál egyenesítsd vissza a kezed és közben húzd a másik kezét (akár 2 cm-el is) a hasad felé (ami a gyenge pontja a testnek a lágy szervek miatt): ezzel először az jelzed a tudatalattinak, hogy nem jelentesz veszélyt, végül egyenrangú partnert csinálsz magadból.

Utánzás

CIA kézikönyvek szerint érdemes a másik fél minden harmadik testhelyzetét 3-4 másodperces késéssel letükrözni, ezzel is erősödik a kapcsolatotok, szinkronizálódik a limbikus rendszeretek a tükör neuronok miatt az agyban, ezáltal a rapport és az együttműködésetek is jobb lesz. Hagyd ki minden negyediket, majd folytasd ezt a sort újból.

Hol a kezed?

Magyarázás közben tartsd a kézmozdulataid egy 180 fokos szögön belül, a hasad körül, nem mellkasszinten. A mellkas szinten való magyarázás azt mutatja, hogy szenvedélyes és izgatott vagy a témával kapcsolatban, a hasi gesztikuláció pedig bizalmat és magabiztosságot sugall.

Sebezhetőség

Az enyhén oldalra döntött fej azt üzeni, hogy figyelemmel hallgatod azt, aki éppen beszél, és a limbikus rendszered a barát kategóriába tesz bele rögtön: az artériádnak a „kimutatása" sebezhetőséget takar, ami azt üzeni, hogy nem jelentesz veszélyt a másik számára.

Related Articles Around the Web

Friss

Fotó:123RF

Téged is megpróbáltak lehúzni a végrehajtós trükkel?

A fővárosban is elterjedtek az unokázós típusú csalásokhoz hasonló, úgynevezett végrehajtós csalások.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!