Jobb, ha megszokjuk a nevet: Threads
Fotó: Shutterstock

Őrült tempóban bővül a Meta új közösségi oldala

A Twitter riválisának szánt platform, a Threads működése egyelőre nem tökéletes, azonban további jelentős fejlesztések vannak előkészületben.


Tovább száguld a Threads

Az Európai Unióban még el sem érhető a Meta új közösségi platformja, a Threads (az angol szó magyar jelentése: szálak) a július hatodikai indulása óta már 150 millió felhasználónál jár. Az új portál a gyors felívelését annak is köszönheti, hogy mióta a legnagyobb piaci riválisát, a Twittert felvásárolta Elon Musk, az oldal népszerűsége hanyatló pályára került.

A HVG megjegyi, az oldal működésében még lehetnek hibák, azonban a Meta további fejlesztésekkel és funkciókkal javíthatja a közeljövőben. Például érkezni fog a privát üzenetküldés lehetősége. Ennek a fejlesztésében a cégnek jelentős tapasztalatai vannak, hiszen hozzájuk tartozik például a Facebook Messenger, az Instagram és a WhatsApp is. Azonban ezen bővítmény indulásának a dátuma egyelőre kérdéses.

Egyébként a platform európai bevezetése is várat magára. Ugyanis attól tartanak a Threads fejlesztői, problémákba ütközhetnek az Európai Unió rendkívül szigorú adatvédelmi szabályai miatt.

A jövőben nagyobb védelmet biztosít a gyerekeknek a Meta a platformjain

Mindemellett azt is a napokban jelentette be a Meta, hogy mentális szempontból nagyobb biztonságot kíván nyújtani a fiatalabb felhasználóinak. Ezért új jóléti és felügyeleti funkciókkal bővíti a Facebookot, a Messengert és az Instagramot, de hasonló funkciók valószínűleg a Threads-on is megjelennek idővel.

A legnagyobb változás a Messengert érinti. Az Instagramon már létező funkcióhoz hasonlóan az üzenetküldő alkalmazásban is lehetősége lesz a szülőknek (vagy a gyermek törvényes képviselőinek), hogy megnézzék, mennyi időt tölt a platformon, valamint kikkel beszélget. Emellett értesítést fognak róla kapni, ha a gyermek valakit jelent a közösségi oldalon.

A Meta a jövőben arra is figyelmeztetni fogja a tizenéves felhasználókat, ha túl sok időt töltenek a Facebookon. 20 perc után fogják jelezni, hogy onnantól érdemes lenne más dologgal foglalkozniuk.

Hasonló funkció érkezik az Instagramre is. Ott a fiatalok esténként fognak ilyen figyelmeztetést kapni, ha a platform úgy találja, túl sokat görgetik az oldalt.

A zaklatások visszaszorítása érdekében a Meta tesztel az Instán egy olyan funkciót is, amely megtiltja, hogy olyan felhasználóval lépjen kapcsolatba a gyermek, aki nem követi őt. Egy meghívót kellene küldeni az illetőnek, ha kapcsolatba akarna lépni vele. Amíg ezt nem fogadja el a másik fél, addig semmilyen formában nem üzenhet neki.

Mark Zuckerberg cégének a bejelentése nem meglepő, hiszen a gyermekvédelmi törvények miatt a korábbinál nagyobb nyomás nehezedik a vállalatra.

Ne hagyd ki!