Íme a BYD új elektromosbusz-gyára Komáromban

Írta: Karácsony Zoltán - Készült: 2017. április 04.

Első európai buszgyárát nyitotta meg a kínai hátterű BYD Komáromban. A piacvezető elektromos buszgyártó 2018-ig 6,2 milliárd forintot fektet be, ehhez 900 millió támogatást kapott a magyar államtól. A BYD évi 400 buszt állít elő, ha teljes kapacitáson üzemel és 300 munkavállalót alkalmaz. A cég járművei futnak a világ legnagyobb elektromos buszflottájában London utcáin – hangzott el a hivatalos komáromi gyáravatón.


A BYD 2015-2018 között összesen mintegy 20 millió eurót (kb. 6,2 milliárd forintot) fektet be az új létesítménybe. Jelenleg 32-en dolgoznak a gyárban, 68 százalékuk gyári munkás. A 300 fős végleges létszámot nagyrészt helyben toborzott, műszaki hátterű magyar munkavállalók alkotják majd, akik két műszakban évente 400 elektromos buszt fognak összeszerelni. Az itt gyártott buszokat főleg nyugat-európai nagyvárosokba exportálják majd.

A gyárcsarnok a komáromi ipari parkban a Foxconn bérgyártó szomszédságában. 6,2 milliárd forintot fektet be a BYD 2018-ig

A létesítmény kezdetben városi és távolsági közlekedésre szánt elektromos buszokat gyárt, de a közeljövőben más termékeket is felvesznek majd a kínálatba, többek között elektromos villástargoncákat, később pedig könnyű haszongépjárműveket.

A tervek szerint a magyarországi gyár állítja elő azon buszok alvázszerkezetét is, amit a BYD-ADL partnerkapcsolat keretében az Egyesült Királyságban, valamint a BYD nemrég bejelentett franciaországi gyárában fognak összeszerelni. Az új gyárban 2017 végéig várhatóan mintegy 40 jármű készül el.

A szalag átvágása. Középen Szijjártó Péter külügyminiszter, tőle jobbra Isbrand Ho a BYD Europe ügyvezetője, balról a második Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott, bal szélen Duan Jielong Kína magyarországi nagykövete.

Ezért döntöttek a kínaiak Komárom mellett

A komáromi nyitóünnepségen Isbrand Ho, a BYD Europe ügyvezető igazgatója elmondta, azért esett Komáromra a választás, mert központi az elhelyezkedése, komoly múltja van a buszgyártásban és megvan a helyi szakértelem.

„Nagyon örülünk, hogy a BYD, az új gépjármű-technológia élvonalát képviselő, fontos kínai multinacionális vállalat Magyarországot választotta” – nyilatkozta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az ünnepélyes megnyitón. „Ez a beruházás is jól példázza, milyen sikeresen vonzza Magyarország az ipari beruházásokat és az innovációt, és egyben igazolja a hazai járműipar nemzetközi versenyképességét.” Hozzátette, a magyarországi járműipar tavaly 2874 milliárd forint értéket állított elő, ennek 93 százalékát exportálta, és 154 ezer munkavállaló dolgozott a szektorban.

London utcáin is majd Komáromban készült buszok futnak

„Ez a befektetés előmozdítja a gyártókapacitások, azon belül a járműipari kapacitások bővítése terén folytatott kétoldalú együttműködésünket” – hangsúlyozta Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete. Hozzátette, Kína Közép-Kelet-Európában Magyarországon fekteti be a legtöbb pénzt. A nagykövet elmondása szerint tavaly kínai cégek Magyarországon 7400 új munkahelyet hoztak létre.

A több mint 66 ezer négyzetméteres komplexum csupán az első a BYD Európába tervezett gyártólétesítményeinek sorában. A társaság alig két héttel ezelőtt jelentette be egy 80 ezer négyzetméteres buszgyártásra alkalmas helyszín megvásárlását a Párizstól északra fekvő Beauvais-ban.

A nagyvárosokba kellenek az elektromos buszok

Isbrand Ho hozzátette, hogy a BYD teljesen biztos abban, hogy szüksége van erre a kibővített buszgyártó kapacitásra. „A levegőt szennyező anyagok kibocsátásáért döntően felelős városi buszok rendkívül könnyen cserélhetők elektromos buszokra a teljesen kiszámítható útvonaluknak köszönhetően. Tanulva a rossz levegőminőséggel régóta küzdő kínai nagyvárosok példájából úgy döntöttünk, hogy a városi buszok szegmensében hasznosítjuk világszínvonalú akkumulátortechnológiánkat.”„Nem véletlen, hogy a BYD elektromos buszaival működik a nulla károsanyag-kibocsátású buszok legnagyobb flottája az amszterdami Schiphol repülőtéren, és a világ legnagyobb városi elektromosbusz-flottája London utcáin” – tette hozzá Isbrand Ho.

A BYD Company Ltd. központja a kínai Sencsenben található. Világszerte mintegy 50 országban van jelen megújuló energiára épülő megoldásaival. 220 ezer munkavállalót foglalkoztat, az akkumulátárgyártásban a világ legnagyobb kutatás-fejlesztési kapacitásával rendelkezik.
Árfolyamok

EUR: 313.36CHF: 269.36USD: 266.53
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>