Hogyan keres új munkaerőt a Mercedes?

Írta: Karácsony Zoltán - Készült: 2017. május 15.

„Kecskemét most is jó hely, azonban a várossal azon dolgozunk, hogy még élhetőbb legyen. Ha vannak jó munkahelyek, minőségi óvodák, iskolák, szórakozási lehetőségek, akkor nehezebben csábítható el magasabb fizetési ígérettel a munkaerő és könnyebb odavonzani az újakat” – mondta Ács László, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. HR igazgatója a Haszon.hu-nak a vállalat éves sajtótájékoztatóján. Hogyan keresnek új munkaerőt? Milyen eszközöket vetnek be a megtartásra?


Mennyire érzik Kecskeméten a munkaerőhiányt a toborzások során?
A dél-alföldi régióban nem annyira nehéz a helyzet, mint Nyugat-Magyarországon vagy Budapesten. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy megváltozott a piac. Mi ezt másfél éve érzékeljük. Bármennyire is erős brand vagyunk és kapunk szép számmal önéletrajzokat, nekünk kell felkutatnunk a potenciális munkavállalókat és népszerűsíteni a karrierlehetőségeket.

Honnan érkeznek a dolgozóik?
A fizikai dolgozók jellemzően Kecskemétről és 50-70 kilométeres vonzáskörzetéből. A szellemi munkát végzők az ország minden részéből. Budapestről napi dolgozói buszjárat közlekedik Kecskemétre.

Van-e olyan eszköz a munkaerő megkeresésére, ami beválik?
Az a leghatékonyabb, ha munkatársaink népszerűsítenek bennünket ismeretségi körükben, és ők ajánlanak új kollégákat. Ehhez persze az szükséges, hogy elégedettek legyenek. Így szerintem a toborzás a fluktuációcsökkentéssel és a dolgozói elégedettség magas szinten tartásával illetve oda emelésével kezdődik.

Ács László

A kommunikáció iránya is megváltozott: hiába állítunk magunkról bármit is, egy tudatos álláskereső az interneten, a közösségi médiában más forrásokból is tájékozódik. A leghitelesebb, ha munkavállalóink beszélnek arról, milyen itt dolgozni. Most dolgozunk egy átfogó munkaadói márkaépítési stratégián, aminek ez is fontos eleme lesz. Ezen kívül használjuk a hagyományos eszközöket: egyetemi-főiskolai roadshow-kon veszünk, karrier oldalunk van, hirdetünk az interneten.

Tavaly új gyár építését jelentették be, ami a mostani 4 ezres létszám mellé újabb 2500 munkavállaló felvételével jár. Mi a kulcsa annak, hogy meglegyen a megfelelő számú munkaerő?
Nem csupán nekünk, hanem Kecskemétnek is még vonzóbb helynek lennie. Kecskemét most is jó hely, azonban a várossal azon dolgozunk, hogy még élhetőbb legyen. Ha vannak jó munkahelyek, minőségi óvodák, iskolák, szórakozási lehetőségek, akkor nehezebben csábítható el magasabb fizetési ígérettel a munkaerő és könnyebb odavonzani az újakat. Fontos eleme ennek a duális képzés: Az első duális szakképzésben résztvevők 2014 májusában végeztek, a duális főiskolai képzésben pedig tavaly diplomáztak először, közülük többen ma már nálunk dolgoznak.
A hosszú távú megoldás tehát több szereplő – önkormányzat, más cégek, oktatási, kulturális intézmények - összefogásával valósulhat meg. Ma is egy ilyen témájú megbeszélésre megyek.

Ha már a fizetések szóba kerültek: Hogyan alakulnak önöknél a bérek?
A közelmúltban egyeztünk meg a szakszervezetekkel. Idén és jövőre is 10-10 százalékos alapbéremelést hajtunk végre.

A béren kívüli juttatásokban történtek változások?
A törvényi változásokra reagáltunk. Nálunk is megjelent a juttatások között az évi 100 ezer forintig kedvezményesen adható készpénz, népszerű dolgozóink között a Szép-kártya pihenésre fordítható eleme.

Tavaly bérlakásprogramot indítottak.
Igen, 40 frissen felújított lakásba költözhettek be dolgozóink, akik belső pályázaton lettek kiválasztva és akik kedvezményes - havi 25 ezer forintos - bérleti díjért lakhatnak ott. Folyamatban van egy 400 fő befogadására alkalmas munkásszálló építése is.
Árfolyamok

EUR: 325.91CHF: 280.17USD: 279.97
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12