Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Írta: Karácsony Zoltán

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet ellesni a "legjobb munkahelyektől"?


Arra a kérdésre, hogy könnyen menne-e az álláskeresés a megkérdezett dolgozók fele (48 százalék) válaszolt igennel az AON 2016-os Legjobb munkahely felmérésében. Ez éves összevetésben 4 százalékpontos emelkedés. Egy másik kérdés a munkahelyen való maradási hajlandóságra vonatkozott: itt csak 62 százalék nem akar váltani, ami 5 százalékpontos csökkenés.

Tízből hat dolgozó elkötelezett
A dolgozók 61 százaléka mondja magát elkötelezettnek a munkaadó iránt. Az AON számai szerint a válaszadók pozitívnak értékelik a munkakörnyezetet, a kollégákkal való együttműködést, a cég hírnevét; a legkevésbé elégedettek a fizetésükkel, a vállalat által nyújtott karrierlehetőséggel, a felsővezetés emberközpontúságával, a vállalatuk tehetségmegtartó képességével.

Összességében elmondható, hogy a dolgozói elkötelezettség a Legjobb munkahely díjat megszerzetteknél 23 százalékponttal magasabb az átlagnál (62 kontra 85 százalék)

A legjobb munkahelyek és az országos átlag közötti különbség egyik fő tényezője az, hogy a munkavállalók hogyan vélekednek a saját vállalatuk tehetségmegtartó képességéről. "Míg a „legjobbaknál” a megkérdezettek 72%-a vallja, hogy a tehetségeket könnyebben meg tudják tartani, addig az átlagnak mindössze 43%-a mondhatja el magáról ugyanezt” – írják a kutatás készítői. Az ilyen helyeken a felsővezetés is sokkal pozitívabb megítélés alá esik. 84%-uk ért egyet azzal, hogy a manadzsment eredményesen vezeti a vállalatot és az embert tekinti a legértékesebb erőforrásnak. Ezek a cégek jobban elismerik a kiemelkedő teljesítményt, a munkavállalók úgy vélekednek, hogy a teljesítményük közvetlen hatással van a javadalmazásukra, tehát ha jobban dolgoznak, többet is keresnek. Elégedettebbek azzal is, hogy fizetésük mennyire van arányban a munkájukkal és a rájuk bízott felelősséggel. A vállalatot vonzó munkáltatóként értékelik és pozitívabban ítélik meg a munkaeropiacon betöltött szerepét is.

Extra kérések az informatikus jelöltektől
Kik érezhetik magukat különösen nyeregben? A mérnökök, a szak- és betanított munkások, a több idegen nyelven beszélők és persze az informatikusok. Utóbbiak közül sokan éreztetik is ezt állásinterjún. Batiz Péter fejvadász (IseeQ Kft.) találkozott olyan budapesti pályázóval, aki maximum napi 20 perc ingázást vállalt be és csak az M2 metró vonalán. Egy másik jelölt akkor jött volna, ha Volvo XC70-es céges autóval tud munkába járni. „Egy harmadik fejlesztő jelentkezőnk az interjún elsősorban azzal volt elfoglalva, hogy milyen szögben dönthetőek a székek és hogy milyen a páratartalom / hőmérséklet, mert ezek nála nagyon fontos tényezők a munkahely kiválasztásában” – sorolja a fejvadász.

Külföldön is keresik őket
A jó informatikust ráadásul Nyugat-Európa is tárt karokkal várja. Batiz Péter elmondta, a legtöbben Amszterdamba, Londonba, Berlinbe és Dublinba mennek a hazai bér másfél-kétszereséért.

Mit tehet egy munkaadó, ha szeretné megszerezni és megtartani a keresett munkavállalókat? Mennyi az aktuális versenyképes kereset közel 200 szakmában? Mennyit emelkedtek a bérek? Erről szól a Haszon magazin októberi számának  címlapsztorija, amely szeptember 27-én jelenik meg. Keresse az újságárusoknál!
Árfolyamok

EUR: 317.37CHF: 279.68USD: 280.21
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12