Magyar kolbász hírek helyett?

Írta: Stipsicz Károly - Készült: 2017. április 03.

Jót mulat az internetes közönség, hogy az ország egyik legnagyobb hírportálján, éppen azon a napon, amikor több ezer ember tüntet Budapest utcáin, és 14 Nobel díjas tudós, a magyar EU-biztos és az MTA rektora is a CEU tervezett bezárása vagy megnyirbálása ellen lép fel, a címlapján legfontosabb hírként „Gyömbér vagy édeskömény? Naná - mindkettő passzol a kolbászhoz és a húshoz” szerepel. A Közép-európai Egyetem ügye nem a legfontosabb hír a világon, talán nem is legfontosabb dolog Magyarországon, de vegzálása azért a magyaros kolbászfőzéssel fel tudja venni a versenyt. Az igazság kedvéért hozzátesszük, hogy az origo.hu második és a harmadik híre a miniszterelnök évtizedes bizalmasa, Simicska Lajos és a Jobbik kapcsolatát firtatta. A hírportál új tulajdonosa pedig egy kormány közelinek mondott vállalkozó.


Összecsapja kezeit a felvilágosult magyar polgár, „Hát, ez tarthatatlan, borzasztó, miket művelnek ezek velünk?” De tulajdonképpen az újságolvasó azt kapja, amit megérdemel: magyar kolbászt tényszerű hírek helyett. Nem fizetett elő a Magyar Nemzetre, amikor az még polgári volt, nem volt hajlandó esetleg egy független polgári, konzervatív-liberális napilap fenntartására vagy alapítására áldozni. Ennek az az eredménye, hogy egy inkább szabadelvű, bulvárpolitikai portál jelenti (ideig-óráig) a minden március 15-én nagy áhítattal kikövetelt sajtószabadság utolsó bástyáját, amely a pornó és a bulvárhírek közé kever egy-egy komolyabb cikket vagy elemzést.

„NINCS INGYENEBÉD.”Amikor azt állítjuk, hogy az olvasó azt kapja, amit megérdemel, erre gondolunk. Az online tartalom ingyenessége oda vezet, hogy a függetlenséget néha fel kell adni a hirdetőkért. Ez a hirdető pedig az említett netes újság esetében maga a kormány. (Amely mellesleg nem a saját pénzét költi, hanem az adóforintokból tartja fent ezt az egyre inkább propaganda portállá váló lapot.) Nyugat-Európában a nagy online újságok már felvették a kesztyűt, egyre kevesebb a mindenki számára ingyen elérhető tartalom és csodák-csodájára: a dolog működik.

„HÁT IGEN, A KORMÁNY” – sóhajt a magyar européer, az állítólagos polgár, aki valójában a kisujját sem hajlandó megmozdítani polgári mivoltáért, aminek egyik fontos kelléke a populista frázisoktól mentes tényszerű információ. Ezért lehetünk olyan ország, ahol egy, a nagy nyilvánosság előtt lopással megvádolt miniszter, akit tetten értek egy primitív hazugságon, egy héttel később bezáratja az őt kritizáló napilapot.

Azóta tett valaki valamit is a szabad sajtóért?

Ha független és igényes lapot választunk az az állampolgári öntudatunk kifejezése. Bár a sajtó szabadsága leginkább a chattering classes, a „csevegő osztályok” tagjait foglalkoztatja – politikusokat, értelmiségieket, újságírókat –, mégis megpróbáljuk levezetni, miért fontos az ország, a gazdaság és a társadalom egészének. Az elmúlt év felvásárlásaival és lapbezárásaival alig féltucatnyira zsugorodott a médiapiac független termékeinek száma, melyeket nem köt magához a multivilág vagy a nagypolitika köldökzsinórja.

A VÁLASZTÁSOKAT ELDÖNTŐ „PÓRNÉP” fő hírforrása a bulvártelevízió, egyre gyakrabban pedig a Facebookon továbbküldött színes, „zaftos”, vagy éppenséggel hajmeresztő események. Korábban évtizedekig mesterien manipulálta a baloldal az embereket a médián keresztül, most a jobboldal próbálkozik hasonlóval. Egyelőre vegyes az eredmény. Komoly fejtörést okoz a kormánypárt pr-szakértőinek, hogy a magyarok nagy többsége nem volt hajlandó részt venni az utólag hatalmas sikernek kikiáltott idegenellenes referendumon, ugyanakkor meg lehetett buktatni a Budapesti Olimpia megrendezését (a kormánypárt nagy megkönnyebbülésére). Annak ellenére történt ez, hogy mindkét esetben egy európai demokráciában szokatlan méretű hadjárat segítségével próbálták befolyásolni a választókat.

EGY FÜGGETLEN VAGY ELLENZÉKI lap mindig sokkal színesebb, mint a kormány szorgos munkáját dicsőítő – és az aktuális ellenfeleket „lehazaárulózó” – termékek. A kormánypártban is egyre többen úgy érzik, hogy bár nagyjából jól mennek a dolgok, mégis foglyul ejtette a vezetést néhány gátlástalan klán. Főleg a Fidesz puritánabb és befolyásos, „református” szárnyában (a kormánytagok többsége annak vallja magát) kelt visszatetszést a strómanokra és offshore cégekre épülő, Esterházy-méretű vagyonok összeharácsolása. Most már, független oknyomozó újságírók híján, ők is csak késve szereznek tudomást arról, hogy éppen ki melyik cég vagy érdekcsoport szekerét tolja. Márpedig ezek fontos információk a jelenleg dúló politikai, de sokkal inkább gazdasági harcban.

A VÉLEMÉNYEK ÉS ÖTLETEK ÜTKÖZÉSE hasonlóan fontos, mint a korrupciót leleplező riportok. Minden országnak kell egy indulatoktól mentes platform, ahol a nagy dolgokat meg lehet beszélni, erre nem elég a blogok világa. Emellett kell egy olyan médiatermék, amely reális, előítélettől mentes képet fest a külvilágról. A bulvártelevíziók által gerjesztett tudatlanság is felelős azért, hogy a külkapcsolatokért felelős embereink úgy viselkednek, mint az európai porcelánboltba betévedt elefántborjak. Tudni azt, hogy a határokon túl mi történik, fontos a vállalkozók számára is. Tele lenne az ország értelmes emberekkel, de nem jó, ha ezek az egyetemeken bújnak el, mert épp most nem fértek be egy foci- vagy bulicsapatba. Ám egy független média létrehozását ne a politikai pártoktól kérjük számon. Ez is – mint sok minden más – már az ország vagyonos és öntudatos polgárainak lenne a dolga.
Árfolyamok

EUR: 313.36CHF: 269.36USD: 266.53
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>