Mitől jók az osztrákok?

Írta: Stipsicz Károly - Készült: 2017. április 23.

Ausztria a világ egyik legsikeresebb országa. Ezt nemcsak számtalan nemzetközi felmérés bizonyítja, hanem egyre több fiatal (és nem annyira fiatal) magyar, aki a Lajta folyón túlra költözik.


A jelenlegi magyar kormányban nem ildomos mostanság jót mondani az osztrákokról, de nem volt ez másképp korábban sem. Vélhetően azért, mert nálunk igen erős a reformátusok és a „kurucok“ befolyása, akik a mai napig a császári udvarra csakis elnyomóként tudnak gondolni. Mert nem tudnak mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy Magyarország egyik legsikeresebb időszaka éppen az volt, amikor a Habsburg birodalom egyenrangú partnerei voltunk.

De vegyük szemügyre azt, amiről a magyar elit, bármelyik táborról beszélünk is, ritkán akar tudomást venni.  Persze vannak adottságok, amelyeket néhány év alatt nem lehet pótolni, például a töretlen polgári hagyományokat. Ausztria nem tökéletes ország, vannak ott is problémák, de ha néhány dolgot átvennénk, az az ország javát szolgálná. Vegyünk néhány példát.

•    Minden második osztrák állampolgár egy vagy több egyesületben - önkéntes tűzoltóság, kórus, teke, sport - tag, ahol megtanulják, hogyan kell egymással vitatkozni és értelmesen érvelni egy közös cél érdekében.

•    Az állami tisztviselői gárda egy-egy választás után nem cserélődik ki. Így tudják, hogy nem egyetlen pártnak vagy embernek, hanem az államnak, a közösségnek tartoznak lojalitással.

•    A bíróság és az ügyészség messzemenően független.

•    A gazdasági szereplők okosan felmérik a lehetőségeket, és a politika bevonásával ésszerűen cselekszenek.

•    Az alpesi országban ritkán hoznak rögtönzött intézkedéseket, és ez nem csak a politikára igaz, hanem a gazdasági életre is. Nem szoktak kampányszerűen politizálni. Ausztriában a törvények úgy születnek, hogy előtte az érintettekkel (szakszervezetekkel, kamarákkal, ellenzéki pártokkal) megbeszélik a lehetőségeket.

•    Függetlenítették a politikát a gazdaságtól, sok fontos pozíciót pedig tapasztalt külföldi vezetőkkel töltenek be.

•    Az ország erősen decentralizált. A kilenc tartomány legalább annyira erős, mint a szövetségi kormány.

•    Igen jól képzett szakmunkás gárdával rendelkeznek. Az érettséginél és a diplománál fontosabb a szakma. Több miniszternek nincs diplomája, a jelenlegi miniszterelnöknek sincs.

•    Rengeteg vállalkozó járja be a világot, majdnem minden állampolgár beszél legalább egy idegen nyelvet.

•    Az osztrákok alig foglalkoznak a történelemmel, a mában élnek.
Árfolyamok

EUR: 305.79CHF: 275.58USD: 263.07
 

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Hogyan keres új munkaerőt a Mercedes?

„Kecskemét most is jó hely, azonban a várossal azon dolgozunk, hogy még élhetőbb legyen. Ha vannak jó munkahelyek, minőségi óvodák, iskolák, szórakozási lehetőségek, akkor nehezebben csábítható el magasabb fizetési ígérettel a...
Tovább >>
Károly világa

A francia elnökválasztás igazi tétje

Luxusgonddal küzdenek a franciák, legalábbis innen nézve. Az EU második legnépesebb nemzete szereti az életet, szereti a jóléti államot és forradalmi múltja ellenére utálja a változásokat. ...
Tovább >>