TrendFM

Forró őszre számíthatnak a franciák

Írta: Stipsicz Károly - Készült: 2017. augusztus 30.

Luxusgonddal küzdenek a franciák, legalábbis innen nézve. Az EU második legnépesebb nemzete szereti az életet, szereti a jóléti államot és forradalmi múltja ellenére utálja a változásokat. Az elnök munkaügyi reformja, illetve a szakszervezetek olykor abszurd kiváltságainak megnyirbálása ugyanis felbőszítette a pozíciójukat féltő szakszervezeteket.


A világ legfinomabb ételei, a kiváló borok, a kellemes klíma és a legrövidebb munkaidő mellett ki gondol itt őszintén változásra? Hiába lett szinte a semmiből politikai szupersztár, Emmanuel Macronnak nincsen igazi tömegbázisa, a szociális-liberális „Lendületben“ vagy „Indulunk“ című mozgalmát csak néhány hónapja hozta létre, leginkább közösségi oldalak segítségével. A 39 éves volt bankár inkább technokrata, a megkövesedett francia elit bürokraták megtestesítője. Meggyőződésből kevesen szavazták rá, inkább azért, hogy se Marine Le Pen, se a régi elit ne kerüljön hatalomra. De a szocialisták és a konzervatívok erős, szükség esetén milliók mozgósítására képes szervezetekkel rendelkeznek. A francia alkotmány szerint az elnök parlamenti felhatalmazás nélkül alig tudja keresztülvinni politikai akaratát. És a gall pártok távol állnak a radikális reformoktól, pedig azokra Franciaországban égető szükség lenne. Macron ambiciózusnak tűnő reformprogram lendülete már az ősszel zátonyra futhat. És mi vonható le mindebből a magyar politika számára? „Csodaember“ csak valamelyik nagy pártból vagy szervezetből nőheti ki magát, azaz leginkább a Fidesz berkeiből. Olyan politikus, aki nem tud mit kezdeni a politikai közép vagy mérsékelt konzervatív tábortól már teljesen elszakadt, mindent és mindenkit lebutítani kívánó populizmusával.
Árfolyamok

EUR: 308.06CHF: 267.91USD: 261.29
 

Legnépszerűbb cikkek

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet e...
Tovább >>