A francia elnökválasztás igazi tétje

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2017. május 07.

Luxusgonddal küzdenek a franciák, legalábbis innen nézve. Az EU második legnépesebb nemzete szereti az életet, szereti a jóléti államot és forradalmi múltja ellenére utálja a változásokat.


A világ legfinomabb ételei, a kiváló borok, a kellemes klíma és a legrövidebb munkaidő mellett ki gondol itt őszintén változásra? Ezért a sok izgatott véleménynyilvánítás ellenére nem várható eget rengető változás a mai elnökválasztás után. A „nagy“ dolgok egy hónap múlva történnek majd, amikor a franciák, szintén kétfordulós választáson az új országgyűlés összetételéről szavaznak majd. És ott nem a most győztes jelölt fogja vinni a prímet, hanem azok a pártok, amelyek ma nem is szállhattak be a ringbe, mert képviselőik már az első körben kiestek.
Hiába lett szinte a semmiből politikai szupersztár, Emmanuel Macronnak nincsen igazi tömegbázisa, a szociális-liberális „Lendületben“ vagy „Indulunk“ című mozgalmát csak néhány hónapja hozta létre, leginkább közösségi oldalak segítségével. A 39 éves volt bankár inkább technokrata, a megkövesedett francia elit bürokraták megtestesítője. Meggyőződésből kevesen szavazták rá, inkább azért, hogy se Marine Le Pen, se a régi elit ne kerüljön hatalomra. De a szocialisták és a konzervatívok erős, szükség esetén milliók mozgósítására képes szervezetekkel rendelkeznek. A francia alkotmány szerint az elnök parlamenti felhatalmazás nélkül alig tudja keresztülvinni politikai akaratát. És a gall pártok távol állnak a radikális reformoktól, pedig azokra Franciaországban égető szükség lenne. Macron ambiciózusnak tűnő reformprogram lendülete már az ősszel zátonyra futhat. És mi vonható le mindebből a magyar politika számára? „Csodaember“ csak valamelyik nagy pártból vagy szervezetből nőheti ki magát, azaz leginkább a Fidesz berkeiből. Olyan politikus, aki nem tud mit kezdeni a politikai közép vagy mérsékelt konzervatív tábortól már teljesen elszakadt, mindent és mindenkit lebutítani kívánó populizmusával.
Árfolyamok

EUR: 305.79CHF: 275.58USD: 263.07
 

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Hogyan keres új munkaerőt a Mercedes?

„Kecskemét most is jó hely, azonban a várossal azon dolgozunk, hogy még élhetőbb legyen. Ha vannak jó munkahelyek, minőségi óvodák, iskolák, szórakozási lehetőségek, akkor nehezebben csábítható el magasabb fizetési ígérettel a...
Tovább >>
Károly világa

A francia elnökválasztás igazi tétje

Luxusgonddal küzdenek a franciák, legalábbis innen nézve. Az EU második legnépesebb nemzete szereti az életet, szereti a jóléti államot és forradalmi múltja ellenére utálja a változásokat. ...
Tovább >>