Forró őszre számíthatnak a franciák

Írta: Stipsicz Károly - Készült: 2017. augusztus 30.

Luxusgonddal küzdenek a franciák, legalábbis innen nézve. Az EU második legnépesebb nemzete szereti az életet, szereti a jóléti államot és forradalmi múltja ellenére utálja a változásokat. Az elnök munkaügyi reformja, illetve a szakszervezetek olykor abszurd kiváltságainak megnyirbálása ugyanis felbőszítette a pozíciójukat féltő szakszervezeteket.


A világ legfinomabb ételei, a kiváló borok, a kellemes klíma és a legrövidebb munkaidő mellett ki gondol itt őszintén változásra? Hiába lett szinte a semmiből politikai szupersztár, Emmanuel Macronnak nincsen igazi tömegbázisa, a szociális-liberális „Lendületben“ vagy „Indulunk“ című mozgalmát csak néhány hónapja hozta létre, leginkább közösségi oldalak segítségével. A 39 éves volt bankár inkább technokrata, a megkövesedett francia elit bürokraták megtestesítője. Meggyőződésből kevesen szavazták rá, inkább azért, hogy se Marine Le Pen, se a régi elit ne kerüljön hatalomra. De a szocialisták és a konzervatívok erős, szükség esetén milliók mozgósítására képes szervezetekkel rendelkeznek. A francia alkotmány szerint az elnök parlamenti felhatalmazás nélkül alig tudja keresztülvinni politikai akaratát. És a gall pártok távol állnak a radikális reformoktól, pedig azokra Franciaországban égető szükség lenne. Macron ambiciózusnak tűnő reformprogram lendülete már az ősszel zátonyra futhat. És mi vonható le mindebből a magyar politika számára? „Csodaember“ csak valamelyik nagy pártból vagy szervezetből nőheti ki magát, azaz leginkább a Fidesz berkeiből. Olyan politikus, aki nem tud mit kezdeni a politikai közép vagy mérsékelt konzervatív tábortól már teljesen elszakadt, mindent és mindenkit lebutítani kívánó populizmusával.
Árfolyamok

EUR: 325.91CHF: 280.17USD: 279.97
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12