Egy tanulmányból kiderül, hogy az eltitkolt jövedelmek aránya egy határ melletti magyar megyében a legmagasabb.


Saját módszertan

A hazai háztartások eltitkolt jövedelméről írt érdekes tanulmányt Közgazdasági Szemlében Keresztély Tibor és Madari Zoltán, a Corvinus Egyetem tanárai, melyet a Növekedés szemlézett. A 2015-ös adatokon alapuló írás saját módszertan alapján veti össze a versenyszférában dolgozó háztartások becsült jövedelmét a bejelentett jövedelmekkel, és a kettő közötti eltérést nevezi eltitkolt jövedelemnek. Számításaik szerint hat éve 15-20 százalék közé volt tehető a versenyszféra háztartásai által eltitkolt jövedelem aránya. Ez az összes háztartásra vonatkozó becslés 12-16 százalékos eltitkolási arányának felel meg, ami 2017-re nagyjából a felére csökkent. Vagyis az utóbbi években nagyon sokat javult az adómorál, legalábbis a személyi jövedelemadóval kapcsolatban.

Vas megye vezet

Az eltitkolt jövedelmek aránya és az éves átlagos jövedelem éves bontásban

Forrás: Közgazdasági Szemle, LXVIII.évf., 2021. július-augusztus

A tanulmány egyik fő érdekessége, hogy Vas megyében a legmagasabb az eltitkolt jövedelem aránya. Ennek a határon ingázás lehet az egyik fő oka. Többször előfordul, hogy az illető ''elfelejti'' bejelenteni a külföldön szerzett jövedelmet. Egy másik ok lehet az országon belüli munkavállalás. Pont a legszegényebb megyékből sokan - főként fiatalok - vándorolnak gazdagabb dunántúli megyékbe, ahol feketén dolgoznak, például mezőgazdasági idénymunkákban, vagy az építőiparban. Így az ő eltitkolt jövedelmük a gazdagabb területeken, mint például Vas megye jelentkezik.

The Conversation

Friss

Fotó: airbus.com

Nyáron már termel a gyulai Airbus-gyár – Ilyen helikoptereket láthat el

Jövő júliusban kezdi meg a termelést a gyulai Airbus-gyár, ahol a repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak majd precíziós alkatrészeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Gigabírság: A versenyhivatal lecsapott Bige László cégére és társaira

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A hivatal 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki. A Nitrogénművek közölte, hogy egyelőre részletesen tanulmányozza, de érdemben elutasítja és bírósági úton mindenképpen megtámadja a döntést.


TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így néz ki Magyarország első elektromos autója – Mutatjuk a fotókat!

Ma megkezdték a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártását Kecskeméten. Ez az első tisztán elektromos meghajtású modell, amelyet Magyarországon gyártanak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!