A világ legismertebb alapkezelője, a fizikusokat, matematikusokat foglalkoztató Renaissance Technologies 7 milliárd dollárt fizethet az amerikai adóhatóságnak.Repkednek a milliárdok

Az alapkezelő és az adóhatóság közötti vita a cég 10 évnyi befektetéseinek adózási kérdéseiről szólt. Nem vádolták őket adócsalással, hanem a két fél másként értelmezett egy adóügyi szabályt. Most arról szólnak a hírek, hogy az alapkezelő beleegyezett 7 milliárd dollár kifizetésébe. A milliárd dolláros számlát az alapkezelő jelenlegi és néhány korábbi befektetője fogja majd kifizetni, közülük heten 2005 és 2015 között a cég igazgatótanácsának tagjai voltak, írta a NYT.


Saját dolgozóiknak is kezelik a vagyonát

Az adóügyi vita a cég Medallion nevű alapja körül összpontosul, amely mintegy 15 milliárd dollárnyi vagyont kezel elsősorban a cég dolgozóinak és korábbi dolgozóinak, illetve azok családtagjainak. A befektetőknek küldött levélben az alapkezelő kitér arra is, hogy James Simons, a matematikusként induló, de aztán hidegháborús jelfejtőből a világ leghatékonyabb pénzügyi alapját létrehozó vállalkozója tavaly köszönt le a Renaissance elnöki posztjából, 670 millió dollárt fog majd befizetni az adóhatóságnak.

Érdekes cég

A világ egyik legsikeresebb alapkezelőjének furcsasága, hogy pénzügyesek helyett kizárólag matematikusok, informatikus és fizikusok dolgoznak náluk. Az alapkezelő az 1988-as megalapítása óta a Bloomberg számításai alapján 55 milliárd dollárnyi profitot termelt. 1994 és 2014 között a tőkealap elképesztően magas, 71,8 százalékos éves hozamot értek el. A Medallion működése során szinte alig volt veszteséges, és a legnagyobb veszteség, amit az alap ötéves lebontásban a története során elért, fél százalék volt.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Újított a német adóhivatal: ilyen árverést még biztosan nem láttál!

Történelmi csúcson van a bitcoin árfolyama, a szemfüles kereskedők viszont a napokban jóval a piaci áron alul vásárolhattak be a legnagyobb kriptovalutából, méghozzá a német adóhivatal jóvoltából.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Legyőzni a Facebook-ot? Ez a cég megpróbálja

Korunk egyik legnépszerűbb közösségi média platformja, a Reddit bejelentette, hogy a világ legnagyobb tartalomgyártói közösségét akarja felépíteni. Az akcióterv már kész, a vállalat a napokban nagyszabású toborzásba kezdett.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Elköltözött a jegybank, Matolcsyék is megtudják, mivel jár egy felújítás

A Magyar Állam - mint a Magyar Nemzeti Bank részvénytulajdonosa - nevében a tulajdonosi jogok gyakorlására jogosult pénzügyminiszter részvényesi határozatban rendelkezett arról, hogy a jegybank alapító okiratában az MNB székhelye 2021. november 1-től a 1013 Budapest, Krisztina körút 55. cím alatt található.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!