A bérszámfejtés nehézségei: bízd a profikra!
Fotó: Freepik

A bérszámfejtés nehézségei: bízd a profikra!

A bérszámfejtés kötelező, de nem egyszerű dolog. Mindig naprakésznek lenni, megfelelni az aktuális jogszabályoknak. A cégek csak kapkodják a fejüket, hogy megtalálják a legjobb szakembereket, szoftvereket. Van azonban egy másik lehetőség: a bérszámfejtés kiszervezése. Így nem kell aggódni amiatt, hogy lemaradunk egy-egy új módosításról, vagy valaki súlyos számolási hibát vét, hiszen a szakmai munka biztos kezekben van.


Milyen feladatokat kell ellátnia a bérszámfejtőnek?

Tisztázzuk: a bérszámfejtés nem könyvelés. Ez egy kicsit szűkebb, de legalább olyan fontos terület. Egy bérszámfejtőnek kissé más feladatokat kell ellátnia. A könyvelővel ellentétben elsősorban belsős dokumentációkkal, az alkalmazottak foglalkoztatásával összefüggésben keletkező, főként adminisztrációs teendőkkel foglalkozik.

Időről időre számos új, nehezen értelmezhető jogszabály lát napvilágot. Ez még a legjobb szakemberek számára is kihívást jelent, ezért is érdemes e tevékenység kiszervezésén elgondolkodni.

Miért érdemes kiszervezni a feladatokat?

A bérszámfejtés komoly időráfordítást, energiát igényel, nehéz feladat. Mindent hibátlanul kell csinálni, folyamatosan képben lenni. Egy kiszervezett bérszámfejtési szolgáltatás segítségével egyszerűbbé tehetjük a bérekkel kapcsolatos kötelességek elvégzését, illetve az adminisztrációt, ügyintézést egyaránt.

A kiszervezésnek tehát számos előnye van. Biztonságos megoldás, mert nem kell a különféle adóhatósági bírságoktól tartani. Jelentős munkaidő-kapacitást szabadít fel, és akár még kevesebb kiadással is járhat, mintha egy főállású bérszámfejtő kollégát alkalmaznánk. Nem fenyeget a felmondás veszélye sem, hiszen szerződés köt össze a feladatokat vállaló céggel, amelyiknek jó esetben ez a fő profiljuk. Amennyiben valamilyen probléma adódna, ami igen ritka, a felelősség az outsourcing céget terheli.

A megfelelő külsős céget persze nem könnyű megtalálni. Mindennél fontosabb a hitelesség, és a megbízhatóság. Az ár sem elhanyagolható, de ez pont nem az a terület, ahol spórolni kell. Ennek ellenére az igényeknek megfelelően könnyen ki lehet választani olyan céget, amelyik jó ár-érték arányban dolgozik.

Mennyibe kerül egy ilyen szolgáltatás?

A bérszámfejtő munka ára több mindentől függ. Először is fel kell mérni az igényeket, elképzeléseket, majd számolni a felmerülő költségekkel. Idetartoznak a bérszámfejtés-, a társadalombiztosítási munka-, a bevallások-, vagy akár a fájlkészítések díjai is. Érdemes lehet több éves időszakra is ajánlatot kérni.

B\u00e9rsz\u00e1mfejt\u00e9s kiszervez\u00e9se

Fotó: Freepik

WTBÉR, ahonnan profi segítséget kaphatunk

A WTBÉR csapata több mint 30 éves gyakorlattal a háta mögött végez bérszámfejtési szolgáltatást, saját szoftver használatával. Szolgáltatásaink lefedik a teljes bérelszámolási tevékenységet. Hosszú távon vállaljuk a különböző feladatok szakszerű ellátását. Legyen szó táppénz, családtámogatási ellátások számfejtéséről, a cafetéria rendszer működtetéséről, vagy egyéb feladatokról.

Mivel a bérszámfejtés mellett a társadalombiztosítási (TB) feladatok ellátása is a foglalkoztató kötelessége, ezért ezen a területen is vállaljuk (TB kifizetőhelyként működő cégek esetén) összesítő elszámolások, formanyomtatványok, jelentések kitöltését, de havi- és negyedéves bevallások elkészítését is. Nem TB kifizetőhelyként működő cégeknek pedig adatszolgáltatást biztosítunk az ellátások folyosításához.


Ne hagyd ki!