Az idei év első fele a bitcoin hullámzásáról szólt. A kriptovaluta az első hónapokban egyre drágult, sorra döntötte az árfolyamcsúcsokat, majd zuhanni kezdett. Az ingadozások ellenére egyre többen próbálnak jó pénzt keresni vele, de azt már kevesebben tudják, mi a helyzet az így elért haszonnal. A Haszon magazin összefoglalta az idei szabályokat. Jövőre változások, könnyítések lépnek életbe.


Hogyan kezeli a kriptovalutákat, így a bitcoint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal?

Az adóhatóság szerint a bitcoin nem fizetőeszköz és nem értékpapír, hanem „fizetési ígéret". Lejárata nincs, de pénzre váltva lehet hozama, azaz nyereséget vagy veszteséget érhetünk el vele.

Felfigyel-e rám az adóhatóság, ha bitcoinnal foglakozom?

A pénzmosási törvényt kiterjesztették a virtuális fizetőkre és azok közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatókra, továbbá a letétkezelő pénztárca-szolgáltatókra. A jogszabályban definiálták a virtuális fizetőeszközöket, amelybe egyértelműen belepasszolnak a kriptovaluták is. Nem minősül alapból gyanús ügyletnek, ha valaki ezzel fizet, nem muszáj jelenteni.

Adóköteles-e a bitcoin bányászata?

Magánszemélyként:

A bitcoin bányászata önálló tevékenységnek minősül, melynek bevétele a kibányászott bitcoin megszerzés időpontjában érvényes, törvényes fizetőeszközben meghatározott átváltási árfolyam. Természetesen az így szerzett bevételből le kell vonni a költségeket, aminek két útja van. Az egyszerűbb, ha a bevételből levonunk 10 százalékos költséghányadot. Ha ezzel nem vagyunk elégedettek, választhatjuk a tételes költségelszámolást is. Itt a bitcoin bányászat során az adott évben ténylegesen felmerülő és igazolható kiadásokkal lehet számolni. A költségek levonása után a bevételből megmaradó rész a jövedelem. Magánszemély bitcoin bányászoknak ez után 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) és 15,5 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) kell befizetniük Fontos, hogy a bevételt és a költségeket is forintban kell kiszámolni, a bányászatból származó jövedelmet pedig minden év május 20-ig az szja bevallásban kell feltüntetni. Ezen felül minden negyedév elteltével a következő hónap 12-ig adóelőleget (szja és szocho) is le kell róni, majd a az előlegként kifizetett összegeket a már említett szja bevallásban kell elkönyvelni és az esetleges különbözetet minden évben május 20-ig befizetni.

Egyéni vállalkozóként:

Ebben az esetben több lehetőség közül lehet választani. Az első a tételes költségelszámolás. Ilyenkor a bitcoin bányászat vállalkozói tevékenységből származó bevételnek minősül. Ebből névre szóló bizonylatokkal igazolva le lehet vonni a költségeket. A megmaradó jövedelem után 9 százalékos szja-t, a megmaradt úgynevezett osztalék alap után pedig 15 százalékos osztalékadót és 15,5 százalékos szochot kell fizetni. Utóbbinál azonban van egy felső határ (ez 2021-ben 622728 forint). Nagy előny továbbá az is, hogy lehetőség van veszteségelhatárolásra, azaz a korábbi évek veszteségeivel csökkenthetjük az adóalapunkat. A második lehetőség az egyéni vállalkozásban bitcoint bányászók számára az átalányadózás, ami 15 millió forintos éves árbevétel alatt választható. Ebben az esetben a bevételek 40 százaléka számolható el költségként, a jövedelem után pedig 15 százalékos szja-t kell fizetni. A TB járulékot és a szocho-t az átalányban megállapított jövedelem után kell leróni.

KATA-s vállalkozás:

A havi KATA (főállásban 50 ezer forint, mellékállásban 25 ezer forint) után nem kell más közterhet fizetni, ha bevételeink nem haladják meg a havi egymillió forintot. E jövedelemszint felett azonban már 40 százalékos adó kell fizetni a bevételek után. Arra sem árt figyelni, hogy egy megrendelőtől ne szerezzünk évi 3 millió forintnál több bevételt, mert akkor a megrendelőnek e szint felett már 40 százalék adót kell fizetnie. A kata-s vállalkozás a fentieken túl a székhelye szerint illetékes önkormányzatnak köteles iparűzési adót is fizetni.


Céges (bt., kft.) bitcoinbányászat:

Társasági adó: A megszerzett bevételekből levonjuk az igazolható költségeket, így megkapjuk az adózás előtti eredményt, amely után 9 százalékos társasági adót kell kifizetni. A megmaradó nyereséget nem kell egyből leadózni, azt át lehet vinni a következő évre és később eldönteni, milyen formában használjuk fel?KIVA: Legfeljebb 3 milliárd forint bevételig választható. A személyi jellegű kifizetések után 11 százalékot kell kifizetni, a KIVA maga pedig ugyancsak 11 százalékos.

Kell-e adózni, ha magánszemélyként vagy vállalkozásként bitcoint vásárolok, befektetési célból?

Nem.

Kell-e adózni, ha a korábban vásárolt bitcoinomat eladom?

Magánbefektető:

Az innen származó bevételt egyéb jövedelemként kell bevallani, ami után 15 százalék szja-t és 15,5 százalék szocho-t kell fizetni, utóbbit felső határ nélkül. A felmerülő kiadásokat nem lehet elszámolni, az adóalap így a jövedelem 87 százaléka. A magánszemélynek ezen felül negyedévente adóelőleget is kell fizetnie. Könnyebbség viszont, hogy a bitcoin vásárláskori „árát" le lehet vonni az annak eladásakor keletkező bevételből. A bitcoin eladásából származó jövedelmet abban az évben kell bevallani, amelyik évben forintban vagy egyéb devizában kifejezhető értéke lesz.

Céges befektető:

A kriptovaluta ügyletek követelésnek számítanak. Vételkor és eladáskor a könyvelés számára rögzíteni kell, hogy mikor, mennyi bitcoint vásároltunk és milyen értékben tettük ezt. Eladáskor ugyanezek a szabályok élnek. Az ügyletek végeredménye pedig növeli vagy csökkenti a követelések mértékét, nyereségként vagy veszteségként jelentkezik. A bitcoin adásvétellel kapcsolatos költségek elszámolhatóak és mód van a veszteségek elhatárolására is. A fizetendő adók mértéke ugyanaz, mint amit fent a bányászat esetében leírtunk.

Kell-e áfát fizetni utána?

Létezik egy Európai Bírósági ítélet, amely kimondja: a bitcoin nem ingóság. Így a vele végrehajtott ügyletek után nem kell áfát fizetni!

Látja a NAV, ha nyereségem lett?

Akkor, amikor valamit vásárolok bitcoinért, a NAV megkérdezi, hogy miből vettem. A másik pedig, amikor beváltom és forint érkezik a számlámra, akkor a banki adatszolgáltatási kötelezettség miatt ezt az adóhatóság is látni fogja. Ráadásul a váltóhelyek többsége szigorúan veszi az ügyfélátvilágítást.

A cikk a Haszon magazin 2021. májusi számában jelent meg. A pénzügyminiszter az összeállítás közlése után, május közepén jelentette be, hogy 50 százalékkal csökkentik a kriptokereskedésből származó jövedelmek adóját annak érdekében, hogy a befektetőket a digitális tokenekkel, például a bitcoinnal való kereskedésből származó jövedelmük bevallására ösztönözzék. Az országgyűlés 2021. június 9-én el is fogadta a 2022-es adócsomagot, amely - egyebek között - jelentős egyszerűsítést és adócsökkentést tartalmaz a kriptovaluták tekintetében. A jövő évtől életbe lépő változásokkal hamarosan a Haszon magazinban és a weboldalon is foglalkozunk.

The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Az Amazon milliós belépési bónusszal csalogatja a munkavállalókat

Közeledik a karácsonyi hajsza, az Amazon viszont egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, ezért újabbnál-újabb ösztönzőkkel próbálja becsalogatni a leendő munkavállalókat. Aktuális akciójában forintban akár 1,3 milliós bónuszt is bezsebelhetnek a friss belépők.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

35 évesen nyugdíjba ment, ára volt, de megérte

A most 37 éves Katie Donegan története tökéletesen példázza, hogy elszántsággal, kitartással és tudatos pénzügyi tervezéssel bárki idejekorán nyugdíjba vonulhat, hogy más dolga se legyen, csak élvezni az életet. Mindezt úgy, hogy közel 430 millió forintnak megfelelő angol font van a bankszámláján.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Felfoghatatlan, mennyivel gazdagodtak a milliárdosok a járványban

Az Institute for Policy Studies (IPS) agytröszt és az Americans for Tax Fairness mozgalom szakértői megvizsgálták, hogy az USA milliárdosainak mennyivel gyarapodott a vagyona a pandémia idején. A kutatás alátámasztja azt az „egyetemes igazságot", hogy egy világválság a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket pedig még szegényebbé teszi.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!