Idén még alaposan megvágnak, ha nagyot szakítasz a bitcoinnal!

Az idei év első fele a bitcoin hullámzásáról szólt. A kriptovaluta az első hónapokban egyre drágult, sorra döntötte az árfolyamcsúcsokat, majd zuhanni kezdett. Az ingadozások ellenére egyre többen próbálnak jó pénzt keresni vele, de azt már kevesebben tudják, mi a helyzet az így elért haszonnal. A Haszon magazin összefoglalta az idei szabályokat. Jövőre változások, könnyítések lépnek életbe.


Hogyan kezeli a kriptovalutákat, így a bitcoint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal?

Az adóhatóság szerint a bitcoin nem fizetőeszköz és nem értékpapír, hanem „fizetési ígéret". Lejárata nincs, de pénzre váltva lehet hozama, azaz nyereséget vagy veszteséget érhetünk el vele.

Felfigyel-e rám az adóhatóság, ha bitcoinnal foglakozom?

A pénzmosási törvényt kiterjesztették a virtuális fizetőkre és azok közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatókra, továbbá a letétkezelő pénztárca-szolgáltatókra. A jogszabályban definiálták a virtuális fizetőeszközöket, amelybe egyértelműen belepasszolnak a kriptovaluták is. Nem minősül alapból gyanús ügyletnek, ha valaki ezzel fizet, nem muszáj jelenteni.

Adóköteles-e a bitcoin bányászata?

Magánszemélyként:

A bitcoin bányászata önálló tevékenységnek minősül, melynek bevétele a kibányászott bitcoin megszerzés időpontjában érvényes, törvényes fizetőeszközben meghatározott átváltási árfolyam. Természetesen az így szerzett bevételből le kell vonni a költségeket, aminek két útja van. Az egyszerűbb, ha a bevételből levonunk 10 százalékos költséghányadot. Ha ezzel nem vagyunk elégedettek, választhatjuk a tételes költségelszámolást is. Itt a bitcoin bányászat során az adott évben ténylegesen felmerülő és igazolható kiadásokkal lehet számolni. A költségek levonása után a bevételből megmaradó rész a jövedelem. Magánszemély bitcoin bányászoknak ez után 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) és 15,5 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) kell befizetniük Fontos, hogy a bevételt és a költségeket is forintban kell kiszámolni, a bányászatból származó jövedelmet pedig minden év május 20-ig az szja bevallásban kell feltüntetni. Ezen felül minden negyedév elteltével a következő hónap 12-ig adóelőleget (szja és szocho) is le kell róni, majd a az előlegként kifizetett összegeket a már említett szja bevallásban kell elkönyvelni és az esetleges különbözetet minden évben május 20-ig befizetni.

Egyéni vállalkozóként:

Ebben az esetben több lehetőség közül lehet választani. Az első a tételes költségelszámolás. Ilyenkor a bitcoin bányászat vállalkozói tevékenységből származó bevételnek minősül. Ebből névre szóló bizonylatokkal igazolva le lehet vonni a költségeket. A megmaradó jövedelem után 9 százalékos szja-t, a megmaradt úgynevezett osztalék alap után pedig 15 százalékos osztalékadót és 15,5 százalékos szochot kell fizetni. Utóbbinál azonban van egy felső határ (ez 2021-ben 622728 forint). Nagy előny továbbá az is, hogy lehetőség van veszteségelhatárolásra, azaz a korábbi évek veszteségeivel csökkenthetjük az adóalapunkat. A második lehetőség az egyéni vállalkozásban bitcoint bányászók számára az átalányadózás, ami 15 millió forintos éves árbevétel alatt választható. Ebben az esetben a bevételek 40 százaléka számolható el költségként, a jövedelem után pedig 15 százalékos szja-t kell fizetni. A TB járulékot és a szocho-t az átalányban megállapított jövedelem után kell leróni.

KATA-s vállalkozás:

A havi KATA (főállásban 50 ezer forint, mellékállásban 25 ezer forint) után nem kell más közterhet fizetni, ha bevételeink nem haladják meg a havi egymillió forintot. E jövedelemszint felett azonban már 40 százalékos adó kell fizetni a bevételek után. Arra sem árt figyelni, hogy egy megrendelőtől ne szerezzünk évi 3 millió forintnál több bevételt, mert akkor a megrendelőnek e szint felett már 40 százalék adót kell fizetnie. A kata-s vállalkozás a fentieken túl a székhelye szerint illetékes önkormányzatnak köteles iparűzési adót is fizetni.


Céges (bt., kft.) bitcoinbányászat:

Társasági adó: A megszerzett bevételekből levonjuk az igazolható költségeket, így megkapjuk az adózás előtti eredményt, amely után 9 százalékos társasági adót kell kifizetni. A megmaradó nyereséget nem kell egyből leadózni, azt át lehet vinni a következő évre és később eldönteni, milyen formában használjuk fel?KIVA: Legfeljebb 3 milliárd forint bevételig választható. A személyi jellegű kifizetések után 11 százalékot kell kifizetni, a KIVA maga pedig ugyancsak 11 százalékos.

Kell-e adózni, ha magánszemélyként vagy vállalkozásként bitcoint vásárolok, befektetési célból?

Nem.

Kell-e adózni, ha a korábban vásárolt bitcoinomat eladom?

Magánbefektető:

Az innen származó bevételt egyéb jövedelemként kell bevallani, ami után 15 százalék szja-t és 15,5 százalék szocho-t kell fizetni, utóbbit felső határ nélkül. A felmerülő kiadásokat nem lehet elszámolni, az adóalap így a jövedelem 87 százaléka. A magánszemélynek ezen felül negyedévente adóelőleget is kell fizetnie. Könnyebbség viszont, hogy a bitcoin vásárláskori „árát" le lehet vonni az annak eladásakor keletkező bevételből. A bitcoin eladásából származó jövedelmet abban az évben kell bevallani, amelyik évben forintban vagy egyéb devizában kifejezhető értéke lesz.

Céges befektető:

A kriptovaluta ügyletek követelésnek számítanak. Vételkor és eladáskor a könyvelés számára rögzíteni kell, hogy mikor, mennyi bitcoint vásároltunk és milyen értékben tettük ezt. Eladáskor ugyanezek a szabályok élnek. Az ügyletek végeredménye pedig növeli vagy csökkenti a követelések mértékét, nyereségként vagy veszteségként jelentkezik. A bitcoin adásvétellel kapcsolatos költségek elszámolhatóak és mód van a veszteségek elhatárolására is. A fizetendő adók mértéke ugyanaz, mint amit fent a bányászat esetében leírtunk.

Kell-e áfát fizetni utána?

Létezik egy Európai Bírósági ítélet, amely kimondja: a bitcoin nem ingóság. Így a vele végrehajtott ügyletek után nem kell áfát fizetni!

Látja a NAV, ha nyereségem lett?

Akkor, amikor valamit vásárolok bitcoinért, a NAV megkérdezi, hogy miből vettem. A másik pedig, amikor beváltom és forint érkezik a számlámra, akkor a banki adatszolgáltatási kötelezettség miatt ezt az adóhatóság is látni fogja. Ráadásul a váltóhelyek többsége szigorúan veszi az ügyfélátvilágítást.

A cikk a Haszon magazin 2021. májusi számában jelent meg. A pénzügyminiszter az összeállítás közlése után, május közepén jelentette be, hogy 50 százalékkal csökkentik a kriptokereskedésből származó jövedelmek adóját annak érdekében, hogy a befektetőket a digitális tokenekkel, például a bitcoinnal való kereskedésből származó jövedelmük bevallására ösztönözzék. Az országgyűlés 2021. június 9-én el is fogadta a 2022-es adócsomagot, amely - egyebek között - jelentős egyszerűsítést és adócsökkentést tartalmaz a kriptovaluták tekintetében. A jövő évtől életbe lépő változásokkal hamarosan a Haszon magazinban és a weboldalon is foglalkozunk.

The Conversation

Ne hagyd ki!