Németországi bitcoin-árverésen egy öltönyös férfi jelzi, hogy megadja a következő licitlépcssőt
Fotó: Shutterstock

Újított a német adóhivatal: ilyen árverést még biztosan nem láttál!

Történelmi csúcson van a bitcoin árfolyama, a szemfüles kereskedők viszont a napokban jóval a piaci áron alul vásárolhattak be a legnagyobb kriptovalutából, méghozzá a német adóhivatal jóvoltából.


Rendhagyó, vagy hagyományteremtő?

Amíg a NAV jellemzően lefoglalt holmikat vagy éppen luxusautókat bocsát árverésre, addig a német adóhatóság meglehetősen különleges eszközöktől próbált megszabadulni a hétfőn kezdődött aukcióján. A Süddeutsche Zeitung német napilap értesülései szerint az Észak-Rajna-Vesztfália igazságügyi minisztériuma által hirdetett eseményen több tízmillió értékű bitcoin került virtuális kalapács alá, amihez kedvező áron juthattak hozzá az érdeklődők. A szóban forgó valutákat kiberbűnözéssel és egyéb bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások során foglalta le a hatóság. A bitcoin mellett egy Porsche Cayenne-re és egy hárfára is licitálhattak az érdeklődők.

Érdemes résen lenni

A Bloomberg tájékoztatása szerint a minimálisan megkövetelt ajánlat 42 400 euró (1,55 millió forint) volt. A szóban forgó napon a bitcoin árfolyama 54 ezer euró körül mozgott (nagyjából kétmillió forint). Azt egyelőre nem tudni, mi járhatott az első ajánlattevő fejében, ugyanis a titokzatos személy 56 060 euróról indította a licitet. Mindenesetre a hivatal akciója igen népszerűnek bizonyult, összesen több mint 4000 új felhasználó regisztrált az aukciós platformra. A bevételek az észak-rajna-vesztfáliai államkincstárat illetik meg.

Ne csüggedj, ha lemaradtál az eseményről, ugyanis a német törvények értelmében az állam a lefoglalt tokeneket nem értékesítheti a kriptopiacon, ugyan úgy köteles elárverezni azokat, mint minden más birtokba vett árut, így a jövőben is várható hasonló akció.

Ne hagyd ki!