Elon Musk szürke zakóban és fekete ingben a kezét felemelve beszél egy színpadon
Fotó: Shutterstock

Elon Musk nem engedné, hogy 70 felettiek hivatásos politikusok legyenek

Elon Musk az elmúlt hónapokban többször is keményen beszólt az USA ismert politikusainak, köztük Joe Biden elnöknek. Az űrbáró most azt a javaslatot vetette fel, hogy az idős embereket nem kellene a politika közelébe engedni.Szájkarate az online térben

Elon Musk tőle megszokott módon Twitteren adott hangot véleményének:

Állítsunk fel egy korhatárt, amely után senki nem indulhat politikai tisztségért, lehetne ez a szám közvetlenül 70 év alatt.

Bár Musk személy szerint senkit sem nevezett meg, ha valóra válna az elképzelése, akkor Donald Trump, Joe Biden és Bernie Sanders is eltűnhetne a politikai életből.

Az űrbárónak mostanában -főleg közvetetten- többször is meggyűlt a baja a politikusokkal, akik gigantikus adókat akarnak kivetni az amerikai csúcsgazdagokra. Bernie márciusban meg is nevezet őt:

Az amerikai történelem azon pontján állunk, amikor két csávó -Elon Musk és Jeff Bezos- nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint az ország lakosságának alsó 40 százaléka. Ez a szintű kapzsiság és egyenlőtlenség nem csak erkölcstelen. Fenntarthatatlan is.

Musknak ez a kijelentés egyáltalán nem tetszett, főleg a kapzsiság része, az alábbiakat válaszolta Twitteren:

Azért halmozom az erőforrásaimat, hogy segíthessek több bolygóra is elvinni az életet és kiterjeszteni a tudatosság fényét a csillagokra.

Sanders novemberben ismét felvetette a gazdagok megadóztatásának ötletét, amire Musk nemes egyszerűséggel annyit írt, hogy:

Valahogy mindig elfelejtem, hogy még életben vagy.

Elon Musk az amerikai elnöknek is odaszúrt nemrégiben, amikor követőinek feltűnt, hogy Joe Biden nem gratulált a SpaceX-nek a történelmi jelentőségű Inspiration4 küldetés sikere miatt.

Még biztosan alszik

-írta Musk.

Régóta tervben van

Musk csipkelődése nem alaptalan. Az Egyesült Államok demokrata törvényhozói október végén nyújtottak be egy javaslatot a milliárdosok megadóztatására, ami forintban közel 161 000 milliárdot is hozhat az államkasszába, ha elfogadják.

A demokraták javaslata régóta vitatott problémákra reagál:

A felsoroltak kiküszöbölésére Ron Wyden oregoni szenátor, a szenátus pénzügyi bizottságának elnöke vezetésével a demokraták előálltak egy javaslattal, amelynek értelmében új adóterhek sújtanák azokat az embereket, akik éves bevétele meghaladja a 100 millió dollárt, vagy legalább három éve minimum egymilliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek. Ha elfogadják a javaslatot, akkor több mint 700 milliárdosnak összesen nagyjából 500 milliárd dollárnyi adót kellene befizetnie az államkasszába.

Biztosan jó ötlet?

Sikeres végrehajtás esetén a terv jelentősen átalakítaná az eddig főként a bevételekre összpontosító adótörvényeket. A milliárdosok gyakran sokkal kevesebb adót fizetnek be, mint az átlagpolgárok, mert részvényeik és vállalati tulajdonjogaik növekvő értékéből halmozzák fel vagyonukat. Ezek után nem kell tőkenyereség-adót fizetniük, egészen addig, amíg el nem adják értékpapírjaikat. Ha ez megtörténik, akkor realizált nyereségként könyvelhetik el bevételeiket, amire az átlagosnál alacsonyabb adókulcs vonatkozik. A demokraták azt akarják elérni, hogy a milliárdosok éves adót fizessenek vagyonuk növekvő értéke után, nyereségeiket pedig bevételként kezeljék. Így 23,8 százalékos adóterhet lehetne kiróni rájuk. Továbbá tőkenyereségadó hatálya alá esnének az eladatlan eszközök, például részvények és kötvények is. Wyden javaslata szerint az igazán gazdagok, például Elon Musk és Jeff Bezos dönthetnének úgy, hogy új kötelezettségeiket öt év alatt egyenlő részletekben fizessék ki.

Gabriel Zucman, a Berkeley Egyetem közgazdásza utána számolt a dolgoknak, és rámutatott, hogy a tervezet első ötéves szakaszában

  • Elon Musk-nak 50,
  • Jeff Bezos-nak 44,
  • Bill Gates-nek 19,
  • Larry Page-nek 29,
  • Marc Zuckerberg-nek 29,
  • Sergey Brin-nek 28,
  • Larry Ellison-nak 27,
  • Steve Ballmer-nek 13,
  • Warren Buffett-nak 25,
  • Jim Walton-nak pedig 12 milliárd dollárnyi adót kellene befizetnie.

Magyarul a top 10 amerikai milliárdos 276 milliárd dollárral gyarapíthatná az államkasszát.

Musk a következőket reagálta Twitter-en a javaslatra:

Idővel kifutnak a polgárok pénzéből, és utána eljönnek érted

Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az adóhivatal számára kifejezetten nehéz és bonyolult lenne az adótörvények milliárdosokat célzó módosítása, ők ugyanis megengedhetik maguknak, hogy pénzt és időt nem sajnálva hosszas jogi csatákba bonyolódjanak, hogy újabb kiskapukat találjanak az adók elkerülésére.

The Conversation

Ne hagyd ki!