A hét leggazdagabb országot tömörítő G7-csoport pénzügyminiszterei elfogadták azt a javaslatot, amely kötelezően minimum 15 százalékban határozná meg az egyes országok által kivetendő társasági adót. Magyarország nem támogatja az elképzelést.


Az intézkedés célja, hogy elkerülje az adóversenyt az államok között, vagyis azok ne csökkenthessék egymás alá ígérve a társasági adókulcsot, ezzel bevonzva a külföldi tőkét, mert ezzel minden ország költségvetése veszít. A javaslat érthető módon nem tetszik azoknak az országoknak, amelyek alacsony adókulcsokat alkalmaznak erre a célra. Magyarország is ebbe a csoportba tartozik a 9 százalékos társasági adóval.

A globális adózűsi rendszer átalakítását szolgáló csomag fontos eleme, hogy a multinacionális vállalatoknak azokban az országokban is adózniuk kellene, amelyekben ténylegesen tevékenykednek, nem csak ott, ahol a központjuk működik, így szűkítve az adóoptimalizálás lehetőségét.

A rendszer átalakításának ez még csak az első, de fontos döntése. A javaslat legközelebb szélesebb körben, a G20-ak ülésén kerül napirendre.

Magyarország nemet mond

Magyarország nem járul hozzá semmilyen globális adó bevezetéséhez. Egyszerűen nem áll módunkban adóemelést támogatni, akkor sem, ha az ötletnek befolyásos támogatói akadnak

- mondta nemrégiben a Tállai András miniszterhelyettes, megjegyezve, hogy Magyarország nem mond le gazdasági szuverenitásának egyik legfontosabb eleméről, az adómeghatározás jogáról.

A pénzügyminiszter helyettese azzal érvelt, hogy a kezdeményezést támogató nagyhatalmak a befektetésekért folyó globális versengést úgy akarják megnyerni, hogy elveszik a szabad döntés jogát a többi országtól. Ebbe semmilyen körülmények között nem egyezhetünk bele. Magyarország pénzügyi szuverenitásának csorbítását a kormány nem tűrheti el, így küzdeni fog a lehető legszélesebb gazdasági önrendelkezés megtartásáért. Több kormánytag is hasonlóképpen nyilatkozott.


The Conversation

Friss

Milliárdos büntetést kapott a koronavírus elleni védelmet ígérő divatmárka

Az ausztrál versenyfelügyelet (ACCC) 5 millió ausztrál dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra büntette a Lorna Jane ruházati vállalatot, amely marketingkampányában azt állította, hogy az új kollekciója meggátolja a koronavírus terjedését.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Elképedsz a budapesti lakásárakon? Prága és Pozsony is drágább

A Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ben csupán Rómában csökkent az új építésű lakások ára. Regionális összevetésben Budapest olcsónak számít, még akkor is, ha az itt élők ezt másképpen érzékelik.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Óvatosan a negatív értékelésekkel, mert a sértődős szolgáltató visszavág

Az Egyesült Államokban működő, épületek karbantartásával foglalkozó Executive Roof Services (ERS) vállalat 112 ezer dolláros, azaz nagyjából 34 millió forintos pert akasztott egy washingtoni pár nyakába. Az ERS egy negatív online értékelés miatt fordult a bírósághoz.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!