Elkezdődtek az egyeztetések a kedvezményes adónem jövőjét illetően
Fotó: Shutterstock

A katáról tárgyalt Varga Mihály, folytatódnak az egyeztetések

A pénzügyminiszert szerint sok cég úgy próbálja elkerülni az adófizetést, hogy katás jogviszonyba kényszeríti a dolgozóit.


A kata jövője volt a fő téma

Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel tárgyalt a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) jövőjéről szerdán. A miniszter tájékoztatása szerint a kamara kérése az volt, hogy számolja fel a kormány az adónemmel kapcsolatos visszaéléseket.

A tárcavezető megjegyzi, hogy a kedvezményes adónem eredeti célja az volt, hogy „alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínáljon a legkisebb vállalkozásoknak”. Ezt azonban több cég is kihasználja az adózás elkerülése érdekében, és ebbe a jogviszonyba kényszeríti a munkavállalóit.

Ezért a szabályozás átalakításán dolgozunk: a cél az, hogy a háborús válságban is megőrizzük a kedvezményes adózást a legkisebb vállalkozásoknak, de a visszaéléseket felszámoljuk. Folytatjuk az egyeztetéseket

– zárta posztját a miniszter.

Parragh László korábban már kifejtette a véleményét, amely szerint fenn kell tartani az önfoglalkoztató vállalkozások kedvezményes adózását, azonban ki kell zárni a visszaéléseket, valamint megoldást kell találni a katás adózók nagyon alacsony nyugdíjának a problémájára is. Emellett valorizálni kellene az adó 2013 óta változatlan összegét, illetve felemelni a bevételi értékhatárát 12-ről 18 millió forintra. Továbbá érdemes lenne csökkenteni a jelenlegi megrendelőnkénti 3 millió forintos éves bevételi határt, ami felett 40 százalékos büntetőadót kell fizetnie a katásoknak. Így lehetne meggátolni a visszaélést, hogy főállású munkavégzés ne történhessen egyéni vállalkozói jogviszonyban.

Sokakat kizárna a katázásból az IPOSZ

A legkisebb vállalkozókat képviselő Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke, Németh László szerint is ideje lenne megreformálni a katát. A Szövetség támogatná, hogy megmaradjon a népszerű adónem, azonban muszáj lenne korszerűsíteni azt, különösen a belőle származó kedvezőtlen nyugdíj miatt. Ők valószínűleg azt fogják javasolni, hogy legyen minimálbér-követő a kataadó mértéke.

Az IPOSZ támogatna egy olyan döntést is, amely szűkítené a katázázás hatálya alá eső tevékenységek körét. Kizárnák azokat a tipikus szakmákat, amelyekben munkaviszonyt leplez a kata (jelenleg csupán az ingatlan-bérbeadásra nem lehet választani az adónemet). Javasolják azt is, hogy a nyugdíjszámításnál kapjanak pozitív diszkriminációt azok a katások, akik jellemzően a lakosság kiszolgálását végzik, vagyis egy év munka nekik is egy év szolgálati időt jelentsen. A megrendelőnkénti 3 millió forint felett kiszabott, 40 százalékos büntetőadót pedig kivezetnék a rendszerből. Azonban egyelőre nem ragaszkodnának a 12 millió forintos bevételi értékhatár emeléséhez. Szerintük ez alá változatlanul beférnek a legkisebb vállalkozások.

The Conversation

Ne hagyd ki!