Néhány nappal ezelőtt egy szerencsés amerikai mind a hat nyerőszámot eltalálta a Mega Millions nevű lottósorsoláson. A főnyeremény már 432 millió dollárra, átszámítva közel 130 milliárd forintra duzzadt, de a sajátos adózási rendszer miatt a nyertes ennek a felét sem viheti haza.


Más világ

Az Egyesült Államokban teljesen máshogy működik a lottózás , mint hazánkban. A jackpot összege mellett az adóterhek is jóval magasabbak, így a szerencsések közel sem vihetnek haza annyi pénzt, mint amennyit megnyertek. A legnagyobb különbség talán az, hogy eldönthetik, készpénzben, átalányösszegként, vagy 30 év alatt kifizetett járadékként kérik az őket megillető jussukat. A legtöbben a készpénzes megoldást választják, cikkünkben ennek az adózását vizsgáljuk meg.

Azok a fránya adók

Ahogy említettük, a jackpotot megütő játékos 432 millió dollárt nyert a New York-ban feladott Mega Millions lottószelvényével. Ha ő is a készpénzes verziót választja, akkor máris „csak" nagyjából 315 millió dollárra számíthat. Ezt az összeget további 24 százalékos (75,6 millió dollár) szövetségi adó sújtja. Ezen felül ott vannak még az állami és a helyi adók is. New York államban további 10,9 százalékot (34,3 millió dollár) gombolnak le a nyertesről, ráadásul New York városa is zsebre tesz 3,876 százalékot (12,2 millió dollár). Így a 432 millió dollárból 192,2 millió dollárt könyvelhet el a nyertes. Ezt az összeget a jövő áprilisban esedékes adóbevallásban is fel kell tüntetnie, így valószínűleg további 37 százaléknak is búcsút inthet (ez még nem biztos, ugyanis a Kongresszus azt tervezi, hogy 39,6 százalékra növeli az említett terhet). A nyertesnek egy év áll rendelkezésére, hogy beváltsa a szelvényt. További érdekesség, hogy New York állam nem engedi a teljes anonimitást, így a nyertesnek előbb-utóbb nyilvánosság elé kell állnia. Hacsak nem hoz létre egy vagyonkezelő vagy korlátolt felelősségű társaságot, hogy elrejtőzzön a kíváncsi tekintetek elől.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!