Új adót kell fizetni számos megtakarítás kamatjövedelme után
Fotó: Shutterstock

Új adóterhet rak a kormány több megtakarítás kamatjövedelmére

A 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a jövőben 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is meg kell fizetni több, a lakossági körbe tartozó megtakarítási forma kamatjövedelme után - derül ki a Magyar Közlönyben szerda este kiadott kormányrendeletből. Vagyis csaknem duplázódik az adóteher.


A július elsején hatályba lépő rendelet alapján a jelenleg 13 százalékos szochót a következő megtakarítások kamatjövedelme után kell megfizetni:

  • bármely hitelintézeti betét (takarékbetét), fizetési számla után a hatálybalépést követően keletkező kamatjövedelemre;
  • lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára;
  • a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára;
  • nyereménybetét, tárgynyeremény után szerzett kamatjövedelem esetén a magánszemélyt teljes egészében az e rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre;
  • a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére;
  • a rendelet hatálybalépésétől nyújtott tagi kölcsön kamatára;
  • foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény tagját az ott említett jövedelemnek a teljesített feltételes jogszerzési időtartamnak az e rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos részére.


Az adó megfizetése alól csak az ingatlanalapok befektetési jegyei és az állampapírok mentesülnek. Mindez arra utal, hogy a kormány a kedvezményezett megtakarítási formák választására igyekszik ösztönözni a lakosságot. A rendelet egyébként már a címében is utal az érvényben lévő háborús veszélyhelyzetre.

Ne hagyd ki!