Német autócsodák múzeumai
Fotó: A BMW weboldala

6 múzeum, ami megdobogtatja a luxusautók szerelmeseinek szívét

Németország déli része a legnevesebb német autómárkák otthona is. Mindegyik látványos múzeummal várja a rajongókat – megmutatjuk, miből lehet válogatni, ha felkeresnénk néhányat.


Irány Németország!

A túra legközelebbi pontja, München, 650 kilométerre fekszik Budapesttől, míg a legtávolabbi a 930 km-re lévő Sinsheim. Németország két déli tartománya, Bajorország és a szomszédos Baden-Württemberg is híres autóiparáról, de ha erre járunk, nemcsak a járműmúzeumokat érdemes felkeresni, hanem a környékükön lévő, útba eső festői településeket is. Neuburg an der Donau, Ulm, Nürnberg, Heidelberg vagy Augsburg – mind-mind varázslatos óvárossal, impozáns épületekkel és hamisítatlan középkori hangulattal várja a látogatókat, írja a drivemagazine.eu.

6 múzeum, amit látni kell

BMW MÚZEUM
Építészeti szempontból is kiemelkedő a BMW müncheni főhadiszállása mellett 1973-ban megnyílt múzeum – a hengerfejet idéző épület (a helyiek „salátástálnak” becézik) belső terében körkörösen haladva fedezhetjük fel a bajor márka történetét, amely repülőgépmotorok gyártásával indult, majd motorkerékpárok és végül autók összeszerelésével folytatódott. Az állandó kiállítás keretében mintegy 120 járművet csodálhatunk meg, és a BMW Múzeum egyben a híres Art Cars kollekció otthona is – legalább egy autót mindig kiállítanak a neves kortárs művészek (Andy Warholtól Jeff Koonsig) által kifestett 19 négykerekű közül. Ráadásul a múzeum autóval és metróval is csupán negyedórányira található München történelmi épületekben bővelkedő belvárosától.

MUSEUM MOBILE
Ingolstadt Bajorország negyedik legnagyobb városa, s közel ezeréves történelmének köszönhetően bővelkedik a látványos gótikus épületekben – áma település mégsem ezek miatt került be a köztudatba. Ingolstadt neve immár teljes mértékben összefonódott az Audi márkával, amelynek főhadiszállása és legfontosabb üzeme is itt található. A museum mobile 2000-ben nyílt meg, itt a több mint 80 járművet felvonultató tárlat révén tekinthetjük át, miként lett a két világháború közötti kis márkából napjaink egyik legnagyobb prémiumgyártója, s megtudhatjuk, pontosan mit is szimbolizál a négy egybefonódó karika. A múzeum belsejében lévő körforgó liftben mindig 14 autó látható állandó fel-le mozgásban.

MAYBACH AUTÓMÚZEUM
Motorkerékpárokon és egyéb kiállítási tárgyakon kívül a Neumarkt in der Oberpfalz-ban lévő intézményben csupán 20 autó látható – de milyen autók! A szám csak relatíve alacsony, hiszen a Maybach luxusmárka által 1921 és 1941 között gyártott 1800 négykerekűből mára mindössze 160 maradt fenn világszerte – ezek mindegyike a gyűjtők féltett és értékes kincse. Vagyis a később újjáélesztett márka ma fellelhető klasszikus példányainak több mint 10 százalékát találjuk egy helyen, emellett korabeli erőforrások és alvázak, valamint gazdag képanyag révén ismerkedhetünk meg a maga korában a Rolls-Royce-szal vetekedő gyártó históriájával. Történelmi látnivalókat a bajor kisvárosban is találunk, amely az idők során svéd, francia és osztrák fennhatóság alatt is állt.

SINSHEIM TECHNIKAI MÚZEUM
Összeállításunk kakukktojása, de ez csak az előnyére válik. Több száz, technikatörténet jelentőségű jármű otthona, a tárlat ugyanis nemcsak veteránautókat és -motorokat vonultat fel, de Forma–1-es versenyautókat, traktorokat, kerékpárokat, gőzmozdonyokat, katonai gépeket, különleges járműveket és szuperszonikus repülőket (köztük a Concorde-ot) is. Sinsheimban ráadásul mindent testközelből lehet megcsodálni – a gyerekek külön értékelik majd, hogy a repülőkbe és a mozdonyokba is be lehet mászni! Nem véletlen, hogy a járványidőszak előtt évi egymillió látogatót vonzott.

MERCEDES-BENZ MÚZEUM
„A jövő a múltban gyökerezik” – a világ legrégebbi autógyártója találó mottót választott 2006-ban átadott stuttgarti múzeumához. A 16 500 négyzetméteres kiállítótér kilenc emeleten terül el, és a 160 jármű mellett több mint 1400 további kiállítási tárgy vezet végig minket a Karl Benz által 1886-ban megépített első autó óta eltelt időszakon. A spirális elrendezés két, ugyanabból a pontból és ugyanoda érkező, de különböző tárlatot foglal magában: az egyik hét termen keresztül mutatja be a márka történetét, a másik öt helyiségbe csoportosítva vonultat fel különböző egyedi járműveket. A végállomás mindkét esetben a Mercedes-Benz elképesztő versenymúltját prezentáló kollekció. A múzeum bejárása egész napos program, de érdemes Stuttgartra is időt szánni: eltér ugyanis az ipari központokról alkotott sztereotípiáktól, hiszen szép zöldövezetekkel, köztük szőlőhegyekkel fogadja a látogatókat.

PORSCHE MÚZEUM
A Le Mans-i 24 órás futam hősei, áramvonalas sportkocsik, legendás kupék és kabriók – az összes múzeum közül minden bizonnyal itt található a legtöbb olyan modell, amely a kamaszfiúk szobájának falán is feltűnik. A külcsín pedig méltó a belsohöz – a Porsche főhadiszállása Stuttgart egyik külső kerületében, Zuffenhausenben működik, ahol már 1976-ban megnyílt egy aprócska múzeum, amelyet 2009-ben egy hipermodern épület váltott fel. A befektetés végső költsége meghaladta a 100 millió eurót, ami a létesítmény high-tech hangulatában is megmutatkozik. A múzeum számos versenyautó és egyedi modell otthona, ezek sztoriját akár testre szabott magán-tárlatvezetésen is megismerhetjük. Utóbbinak természetesen megkérik az árát, de hát egy prémiummárka prémiumszolgáltatása nem is lehet olcsó.

Ne hagyd ki!