Több sértéssel kell szembesülniük a benzinkutak pénztárosainak
Fotó: Shutterstock

Beszólogatás, pisztolyrongálás, helyzetkép a hazai benzinkutakról

Több töltőállomás nem nyitott ki hétfőn amiatt, mert technológiailag nem tudta megoldani a kettős árazás bevezetését. Kisebb atrocitások is előfordultak a benzinkutakon az új szabályok miatt.


Akadozás előfordulhat, de nincs bezárt Shell kút

A hazai sajtó akkor dobta fel, hogy a Shell bezárhatja néhány töltőállomását, amikor híre híre ment, hogy nem minden üzemanyagkút-üzemeltetőnek sikerül a türelmi idő lejárta előtt teljesíteni az új rendszer bevezetéséhez szükséges technikai elvárásokat. Azokra azért volt szükség, hogy meg lehessen különböztetni a külföldi rendszámú autókat, amelyeknek tulajdonosai már nem vásárolhatnak üzemanyagot hazánkban hatósági áron - kivéve, ha az ő országukban is ársapka van a benzinen és a gázolajon - írja a Portfolio.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt kiemelkedően megnövekedett üzemanyag-kereslet az utóbbi napokban sem csökkent jelentősen, valamint a magyar piacon elérhető véges kapacitások miatt előfordulhatnak átmeneti készlethiányok

- tájékoztatott a Shell.

A cég emellett arról is beszámolt, hogy a kétféle üzemanyagáras kiszolgálás érdekében megkezdte az összes állomása kasszarendszerének informatikai átállítását, ez azonban több millió forintos ráfordítással jár a 112 benzinkútján.

Más a helyzet a nem hálózatos kutaknál

Péntektől tehát aki nem magyar forgalmival és hazai rendszámú autóval készül tankolni, annak 717 forintjába kerül a benzin, nem 480-ba. Az új rendszert a benzinturizmus visszaszorítására találták ki, azonban számos esetben nehézségbe ütközik a bevezetése – írja a 24.hu.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke szerint hétfőn a 800-900 nem hálózatos hazai kút közül több mint száz ki sem nyitott, mert nem tudta megteremteni a kettős árazás alkalmazásának feltételeit. Az automata kutaknál pedig az jelentett többletnehézséget, hogy nehezebben ellenőrizhető az autók nemzeti hovatartozása.

Atrocitásokról számolnak be a kutasok

Bujdosó Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy feszültségekről és atrocitásokról is lehetett hallani a kettős árazás miatt. A hétvégén például két benzinkúton is megrongálta egy-egy dühös autós a töltőpisztolyt. Ezen kívül hosszabb várakozás is előfordulhat a kutakon, hiszen sokan nem viszik be a fizetéshez a forgalmijukat , ami miatt vissza kell fáradniuk az autójukhoz, addig pedig áll a sor.

A pénztárosok panaszkodnak, hogy az autósok durva megjegyzésekkel nehezményezik, miért kell bemutatniuk a forgalmijukat, holott a kutasoknak nincs hatósági jogkörük

- tette hozzá Egri Gábor.

Emellett a kutak továbbra is alkalmaznak mennyiségi korlátozásokat, ami szintén feszültséggel járhat.

Ha a tulajdonos más vállalkozásából esetleg be is tol még pénzt, hogy nyitva tudjon lenni a kútja, a pénztárosok akkor is el fognak menni a brutális beszólások miatt

- panaszkodott az elnök.

Ne hagyd ki!