A BMW emblémája
Fotó: Shutterstock

Az eredetileg tervezettnél nagyobb lesz a debreceni BMW-gyár

Jelentősen bővíti Debrecenbe tervezett beruházását a BMW. A gyár mellett, ahol a német konszern új elektromos járműveit, a Neue Klasse példányait gyártják majd, akkumulátorokat összeszerelő üzemet is építenek. A BMW így kétmilliárd eurót fektet be Debrecenben, és az új akkumulátorüzemmel további ötszáz embernek ad munkát 2025-től, írja a hvg.hu.


A BMW 500 millió euróval, több mint kétmilliárd euróra emelte a Debrecenben épülő elektromosjármű-gyárba tervezett beruházásának összegét. Az autógyártó korábban úgy tervezte, hogy több mint egymilliárd eurót költ a cívisváros határában épülő gyárra, a mostani bejelentés szerint ez bővül ki egy félmilliárd euróba kerülő nagyfeszültségű akkumulátor-összeszerelő üzemmel. Az új beruházáshoz a magyar kormány 13,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. Ez lesz az ország történetének harmadik legnagyobb zöldmezős beruházása.


A Debrecenben készülő összes új BMW modell – köztük a tisztán elektromos meghajtású Neue Klasse – akkumulátorát helyben fogják összeszerelni. A következő generációs, hengeres akkumulátorcellák ott kerülnek majd akkumulátorházakba, azokba a fémből készült házakba, amelyeket később az autók padlólemezébe építenek be. A nagyfeszültségű akkumulátorok hatodik nemzedékének sorozatgyártását 2025-ben indítják el, az autógyártás beindításával párhuzamosan. Az új üzem 140 000 négyzetméteres lesz és 500 újabb embernek ad majd munkát az eredetileg bejelentett ezerhez képest.

A hvg.hu megjegyzi, a Neue Klasse modellgeneráció számára kifejlesztett akkumulátorokkal akár 30 százalékkal nagyobb hatótávolság, és akár 30 százalékkal gyorsabb járműtöltési sebesség érhető el.


Ne hagyd ki!