fehér Ford pickup truck pálmafa alatt

F-250 pickup

Fotó: Shutterstock

Durva kártérítést fizethet az autógyártó, de fellebbez

1,7 milliárd dolláros kártérítést fizethet a Ford, miután egyik modelljének dizájnja miatt tragikus kimenetelű baleset történt. A bíróság az autógyártó 70 százalékos felelősségét állapította meg.


Miután az F-250 pickup truckban utazó két ember meghalt, a hozzátartozóik pert indítottak az autógyártóval szemben.

Gyenge szerkezetű

A felperesek jogi képviselője, James Butler a Wall Street Journalnak elmondta: egy georgiai bíróság döntése értelmében a Fordnak büntető kártérítést kell fizetnie a Super Duty pickup truck miatt. Az ügyvéd szerint a modell veszélyesen gyenge, és ha a tetejére fordul, a benne ülők végzetes sérüléseket szenvedhetnek.

A pert Melvin és Voncile Hill családja indította, akik egy 2002-es Ford F-250 Super Dutyban utaztak, amelynek a jobb első kereke kidurrant. Az autó felfordult, a benne ülők életüket vesztették.

A Hill-család örül, hogy az ügynek ez a része lezárult. Továbbra is ki akarnak tartani, addig, amíg fizet a Ford

– mondta az ügyvéd.

Példátlan összeg

Gerald Davidson, a család másik ügyvédje a Bloombergnek elmondta, hogy a bíróság korábban 24 milliós kártérítést (majdnem 10 milliárd forintot) ítélt meg közvetlenül az elhunytak családjának, és a tragédiáért 70 százalékban a Fordot tette felelőssé.

Az 1,7 milliárd dolláros (690 milliárd forintos) büntető jellegű kártérítés kivételesen magas. Georgia állam törvényei szerint az ilyen kártérítés 75 százalékát Georgia állam kasszájába kell befizetni, míg a maradékon a felperesek és a jogi képviselők osztoznak. A büntető vagy megtorló jellegű kártérítés célja, hogy megakadályozza ugyanannak vagy hasonló mulasztásnak az elkövetését.

Az autógyártó szóvivője a WSJ-nek azt mondta, hogy a cég fellebbez az ítélet ellen


Együttérzünk a Hill-családdal, de úgy látjuk, az ítéletet nem támasztják alá a bizonyítékok

– mondta.

A Ford legutóbb a Mustang Mach-E SUV modelljénél talált biztonsági hibát, amely mintegy 49 ezer járművet érint.

A börtönbüntetését töltő Harvey Weinstein producer az amerikai Fiat Chrysler autógyártót perelte be, mert korábban balesetet szenvedett egy Jeep Wranglerrel. Itt írtunk róla.

Ne hagyd ki!