Átkerül az onlinbe térbe az autók regisztrációja, áíratása
Fotó: Shutterstock

Változik a gépjárművek átírása, regisztrációja

Az informatikai fejlesztésnek köszönhetően, várhatóan a jövő évtől nem kell többé okmányirodai sorban állással számolni az új vagy használt autók átírásakor, illetve az első magyarországi forgalomba helyezéshez tartozó ügyintézés miatt. A Telex értesülései szerint a Belügyminisztérium ugyanis ezekkel a funkciókkal bővíti majd az online szolgáltatások körét.


A portál úgy tudja, az elektronikus gépjármű-átírási és -forgalomba helyezési lehetőséget ugyanúgy ügyfélkapu-regisztráció birtokában lehet majd használni, mint az autók előéletének lekérdezéséhez kifejlesztett Jármű Szolgáltatási Platformot (JSZP). A kilométerszám-változások, a korábbi műszaki vizsgák részleteinek, az autók eredetiségvizsgálati eredményeinek ellenőrzéséhez használható platform 2019 óta működik, és bár az állami gépjármű-adatbázisban szereplő elírások miatt sok kritika éri, évente több százezren használják.

A JSZP indulása óta szintén a Magyarorszag.hu-n tették elérhetővé a járművek forgalomból történő ideiglenes kivonására, a kivonási időszak meghosszabbítására, az ismételt forgalomba helyezésre, a tulajdonos elérhetőségi adatainak megváltoztatására, valamint az eltűnt törzskönyv pótlására, illetve a jármű eladásának bejelentésére szolgáló online funkciókat is, így a felsoroltakon kívül már csak az elektronikus átírási és forgalomba helyezési lehetőség hiányzik.

Az okmányirodai időpontfoglalások jelentős része most még a gépjárműves ügyintézéssel kapcsolatos, így a hivatalok terhelése is csökkenhet, ha a papírmunka nagy részét a mobiltelefonos és asztali gépre optimalizált felületek veszik át. Magyarországon évente, átlagosan 600-700 ezer használt autót vásárolnak és további 130-150 ezret hoznak be, szemben a körülbelül évi 140-150 ezres újautó-piaccal, az új lehetőségnek főként a belföldi használtautó-vásárlók és -eladók örülhetnek.

Az eddig a kormányablakok okmányirodáiban elvégzett gépjármű-ügyintézések sokkal egyszerűbbé válhatnak, ha a minisztérium valóban élesíti az online fejlesztéseket. A Telex úgy tudja, az ügyfélközpontú e-közigazgatás megteremtése érdekében elindult a járműügyintézést érintő online szolgáltatások fejlesztése, de a rendszer és a jogszabályi környezet kialakítása folyamatban van, így a részletekről később adnak tájékoztatást.


Ne hagyd ki!