A beszállítói nehézségek okozta alkatrészhiány miatt ismét leállt a termelés az üzemben. A vállalat a munkavállalói oltására és új modellje sorozatgyártásának előkészítésére használja ki az időt.


A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tájékoztatása szerint az egyes félvezető komponensek terén jelenleg világszerte beszállítói nehézségek tapasztalhatók az alkatrészellátásban. A kecskeméti gyár emiatt a tervek szerint a 17. naptári hétig (amely május 2-ig tart) bezárólag módosította termelési programját.

Az üzemben több oltópontot is kialakítottak, így ezekben a napokban jelentős számú munkavállalónak ajánlják fel a koronavírus elleni védőoltás lehetőségét, amennyiben erre önként jelentkeznek. A termelési szünetben átépítési és karbantartási tevékenységeket is ellátnak, illetve az új modell sorozatgyártásának előkészületeit is végzik. A munkatársak ezekre a napokra is megkapják alapfizetésüket, valamint a megfelelő juttatásokat.

Nem ez az első eset

Az idén januárban már volt leállás a kecskeméti Mercedes gyárban: január 20-tól tíz napig szünetelt a termelés szintén a beszállítói nehézségek okozta alkatrészhiány miatt. A félvezető áramköröket gyártó Intel április 22-én jelezte, hogy nem látja a végét a nemzetközi piacon az elektronikai alkatrészek kínálatában bekövetkezett hiánynak. A chipgyártó vállalatok részvényeinek árfolyama az utóbbi időben rohamosan emelkedik, és bár egy folyamatosan felfutó iparágról beszélünk, ne feledjük, hogy a járvány megnövelte a keresletet, ami egyben hiányt is szült. Ez nem meglepő, hiszen drasztikusan átalakult a munka világa és a magánéletünk is.

Rengeteg helyen átálltak otthoni munkavégzésre, konferenciákat, tanórákat, megbeszéléseket online platformokon tartunk, emellett erős növekedés megy végbe a videójáték-konzolok és a számítógépek eladásaiban is. Az elektromos autók iránti kiugró kereslet pedig már csak hab a tortán. Mindezek eredményeként a chipgyártóknak priorizálniuk kell az eladásaikat, amiből leginkább az autóipar jön ki vesztesként, hiszen a nagy technológiai cégek általában előnyt élveznek.

Nagyobb sebességre kapcsoltak a gyártók

A tajvani TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) a világ egyik legnagyobb mikrochip gyártója, a Samsunggal karöltve ők felelősek a globális chipgyártás 80 százalékáért. Nemrégiben bejelentették, hogy a következő 3 évben összesen 100 milliárd dollárt invesztálnak a kapacitásuk növelésébe. Az már biztos, hogy az idei költségvetésükből 25-28 milliárd dollárt forgatnak vissza a magas szintű félvezetők fejlesztésére és gyártására. Bejelentésük nem sokkal azután jött, hogy az Intel is nyilvánosságra hozott egy 20 milliárd dolláros fejlesztési keretet.

Verseny

Az Egyesült Államok kormánya még Donald Trump hivatali ideje alatt elkezdett nyitni a fontos vállalatok irányába, ugyanis nem akarják, hogy Kína pole pozícióba kerüljön a kritikus iparágak ellátási láncaiban. Erre reagálva már tavaly májusban közölte a TSMC, hogy Arizonában egy 12 milliárdos gyárat fog felhúzni. A rivális Intel sem ül a babérjain: nemrég bejelentették, hogy ők is építenek gyárat Arizonában, mindjárt kettőt is.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!