Bár még több év is eltelik, ameddig teljesen kitiltják a szennyező dízelautókat a fővárosból, a lépcsőzetes kitiltásról szóló hírek már most hatással vannak a használtautó-piacra.


Már jövő nyártól korlátozhatják

Már most látható a tiltani tervezett dízelautók árcsökkenése a piacon

- mondta a VG-nek Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője. Noha csak tervek léteznek, a belvárosi területekről már jövőre tiltani javasolt legfeljebb Euro 4-es motorral felszerelt dízeleket már 1,5 millió forint alatti áron lehet megvásárolni. Ugyanakkor a külföldről behozott, hasonlóan szennyező használt dízelek aránya még mindig jelentős, 37 százalékos, amivel nagymértékben nő a hazai autóparkon belüli arányuk is. Így az emissziós szabályozásra nemcsak a fővárosi közlekedésben, hanem a használtautó-importban is erősen szükség lenne.

Euro 5-öst is csak két évig használhatna Pesten

Bár a dízelautók budapesti forgalomkorlátozása még csak javaslat szintjén létezik, a fővárosban is közlekedő dízelautó-vásárlóknak már most érdemes felkészülniük a lehetséges szabályozásra, s ennek megfelelően autót választani. A Levegő Munkacsoport javaslata az, hogy 2022 júliusától kezdve fokozatosan vezessék be a korszerűtlen dízelautók Budapestről való kitiltását. Először a védett övezetekből, majd a Nagykörút és a Budai körút által határolt területről, végül a főváros teljes területéről. Mégpedig úgy, hogy 2024-től csak a legalább Euro 5-ös, 2026-tól pedig csak Euro 6-os (vagy annál jobb besorolású) dízelautókkal lehessen közlekedni. A felvetés szerint a helyi lakosok 2022 júliusáig regisztrált autói átmenetileg mentesülnének a korlátozás alól.Ezeket viszik, még egy ideig

A használt dízelautók piacának vezetője a Volkswagen (leginkább a Passat, Gold, Sharan trió által), második helyen a BMW (3-as, 5-ös és X5-sorozat), harmadikon a Ford (Focus, Mondeo, Galaxy) áll. A dobogósok után márkaszinten az Audi, a Mercedes-Benz, az Opel, a Renault, a Peugeot, a Skoda és a dízel személyautót ma már újonnan nem is kínáló Toyota említhető. Ezek a kocsik átlagosan 10-15 évesek, áruk 1-1,5 millió forint.

The Conversation

Friss

Photo by Dan Gold on Unsplash

Itt a lista, ezek az élelmiszerek drágultak nagyon sokat

Mutatjuk, mi mennyibe kerül most.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!