Autót vettél? Így kerülheted el a több tízezer forintos pótdíjat
Fotó:123RF

Autót vettél? Így kerülheted el a több tízezer forintos pótdíjat

Lelassult a megvásárolt autók átírása a kormányablakoknál a koronavírus miatt szükséges előzetes időpontfoglalásokkal. Gyakran a vásárlás után 30 nappal sem sikerül megoldani az egyébként rutinszerű feladatot, ami több tízezer forintos pótdíjhoz vezethet.


Ha a vásárlás után kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) életbe lépése után 30 nappal sincs meg az átírás, úgy a biztosító megszünteti a biztosítást, és az új biztosítás megkötésekor visszamenőleg, a vásárlástól számított időpontig pótdíjazást számláz ki, idézi a Telex a szabályozást. A lap egy konkrét esetet is bemutat, amelyben a vásárló a megadott 30 napon belül nem tudta elintézni az átírást, ezért 36 ezer forint pótdíjat kellett fizetnie. Mindez úgy történt, hogy nem sokkal a sikeres átírás után levelet kapott a biztosítójától, egy számlával és a megkötött biztosítás díjának visszatérítésével. A szerződés felmondását a biztosító valójában nem közölte, az ügyfél csak telefonos érdeklődésre tudta meg, hogy ez történt és már csak új időponttól köthet szerződést.

A vásárló a Társaság a Szabadságjogokért segítségét kérte, amelynek javaslatára panaszt és közérdekű bejelentést tett a szerinte megalapozatlan pótdíjazás miatt.

Így lehet elkerülni a pótdíjat

A biztosító tulajdonképpen szabályosan jár el, csak épp a szabályozás nem kompatibilis a koronavírus miatti korlátozásokkal. A konkrét ügyben a biztosító próbált megoldást találni, ám erre nem volt lehetősége, így a panaszosnak be kellett érnie a segítőkész ügyintéző együttérzésével.

Lett volna megoldás, még a szerződés megszűnése előtt – csak erről nem feltétlenül értesít a biztosító

- írja a Telex.

Ha az ügyfél a 30 nap letelte előtt szól, hogy nem lesz meg az átírással, a biztosító meghosszabbíthatja a kgfb-t, így nem szűnik meg a szerződés, és nem keletkezik visszamenőleges fedezetlenségi díj.

Csakhogy erre a biztosítók írásos tájékoztatói nem térnek ki – ismerte el egy a lap által megkérdezett biztosító ügyintézője, aki csak az ezzel kapcsolatos célirányos kérdésre mondta el, hogy ilyen módon életben tartható a kgfb, ha egyébként az átírással kicsúsznánk a 30 napos határidőből.

Ha nem kérdezünk rá a 30 napon túli átírás következményeire, a szerencsén múlik, hogy az ügyintéző a szerződés megkötésekor felhívja-e a figyelmet arra, hogyan kerülhető el a baj.


Ne hagyd ki!