Több benzinkúton maximálták az egyszerre kiadható üzemanyag mennyiségét
Fotó: Shutterstock

A Mol is korlátozza az üzemanyag-vásárlást

Korlátozást vezetett be a Shell után a Mol is a benzinkutjain - maximálta az egy alkalommal vásárolható üzemanyag mennyiségét. A döntés a személygépkocsik tulajdonosait aligha érinti.


Korlátozás a Mol benzinkutjain is

Rekordméretűre nőttek a „töltőállomási igények” a kormány üzemanyagárakra vonatkozó rendeletei nyomán, ezért korlátozást vezetett be a Mol a kútjain – írja az olajipari cég közleményére hivatkozva a vezess.hu.

A döntés alapján a normál kutakon 100 liternél több üzemanyag egyszerre nem vásárolható, függetlenül attól, hogy milyen fizetőeszközzel rendelkezik a vásárló.

Nagyteljesítményű kutaknál pedig a felvehető mennyiség alkalmanként nem haladhatja meg az 500 litert. Ezen töltőállomások esetében is független a vásárlás mennyisége a fizetőeszköztől. Korlátlanul vehet azonban üzemanyagot nagyteljesítményű kutakról az, aki üzemanyagkártyával tankol.

Bukhat, de nyerhet is a Mol a benzinárstopon

Néhány napja ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy a kormány a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működése érdekében 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát. Ez az ár a jövedéki adót és az áfát is tartalmazza. A kutaknak tehát ugyanazon az áron kell az üzemanyagot továbbadniuk a kiskereskedelemben, ammenyiért ők kapták, hiszen november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként szintén 480 forintban határozta meg a kormány. Persze ebből még profitjuk nem származik, a kutat viszont valamiből fenn kell tartani, ahogyan a személyzetet is fizetni kell.

„Első olvasatban annyit becsültem, hogy 40-50 milliárd forint körüli veszteséget okozhat ez az intézkedés a Molnak az alacsony nagykereskedelmi árakon keresztül, ha az intézkedés május 15-ig életben van. Viszont a kiskereskedelmi vesztesége meg csökkenhet a Molnak olyan 10 milliárd forint körüli mértékben, de összességében azért ez negatív a magyar olajtársaság számára”

– nyilatkozta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője. A szakértő azonban arról is említést tett, hogy a magyarországi nagykereskedelmi üzemanyagpiac 70 százalékát fedi le a MOL, 20 százalék az osztrák OMV-é és 10 százalékán osztoznak kisebb importőrök. Pletser szerint az utóbbi két csoport nem lesz különösen ösztönözve arra, hogy hazánkban értékesítsen üzemanyagot, ezért akár növekedhet is a Mol nagykereskedelmi pozíciója.

Hasonló döntést hozott korábban a Shell is

Néhány nappal ezelőtt a Shell Hungary is korlátozásokat vezetett a be néhány kutján, melyről itt írtunk. A 191 töltőállomásból álló hálózatában a nemzetközi teherforgalom által leginkább használt tíz kúton alkalmanként maximum bruttó 50 ezer forint értékű, azaz körülbelül 100 liter vásárlása lehetséges bármely típusú üzemanyagból. Az intézkedést a Mol-hoz hasonlóan ők is a megnövekedett igényekkel indokolták. Az érintett benzinkutak listáját ezen a linken tekintheted meg.

Ne hagyd ki!