7332 milliárd forint. Ennyi készpénzen ülnek a magyar háztartások. Ez öt év alatt nem kevesebb, mint 68 százalékos növekedés.

Nem pihennek az ATM-ek

2020. első 9 hónapjában a belföldi ATM-ekből 68 millió alkalommal vett fel pénzt a magyar lakosság, 13 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenés egyértelműen a koronavírus számlájára írható. A felvett összeget nézve már nem ilyen kedvező a helyzet.

Tavaly január és szeptember között 5900 milliárd forintot adtak ki a hazai ATM-ek,

ami éves szinten mindössze 5 százalékos csökkenés. Kissé visszalépve az időben, ámulhatunk. Öt évvel korábban még csaknem 20 százalékkal kevesebb készpénzre volt szükség az ATM-ekből.

​Nyelik is a pénzt

Az ATM-ekből azonban nem csak pénzt lehet kivenni, de pénzt is lehet betenni. 2020 első háromnegyed évében ilyenre 5,4 millió alkalommal került sor, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A tranzakciók összege lendületesen, 24 százalékkal, 1112 milliárd forintra ugrott.

Még szebbek az adatok öt éves távlatban. Azóta a befizetések száma 687, összege pedig 1055 százalékkal növekedett. Fontos adatok ezek, hiszen az ATM-ek így a készpénz mennyiségének csökkentésében is szerepet játszanak. A túl sok készpénz pedig nem jó, mert annak gyártása, szállítása, feldolgozása évente 100 milliárd forint körüli összeget emészt fel.

The Conversation

Friss

Fotó: airbus.com

Nyáron már termel a gyulai Airbus-gyár – Ilyen helikoptereket láthat el

Jövő júliusban kezdi meg a termelést a gyulai Airbus-gyár, ahol a repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak majd precíziós alkatrészeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Gigabírság: A versenyhivatal lecsapott Bige László cégére és társaira

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A hivatal 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki. A Nitrogénművek közölte, hogy egyelőre részletesen tanulmányozza, de érdemben elutasítja és bírósági úton mindenképpen megtámadja a döntést.


TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így néz ki Magyarország első elektromos autója – Mutatjuk a fotókat!

Ma megkezdték a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártását Kecskeméten. Ez az első tisztán elektromos meghajtású modell, amelyet Magyarországon gyártanak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!