Túl kevés a bankautomata hazánkban
Fotó: Shutterstock

ATM-ek százait kell telepíteniük a bankoknak

Több száz ATM telepítésére kötelezték a magyarországi bankokat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölte, el kell érnie az automaták darabszámának a világjárvány előtti mennyiséget. A jegybank az idén adta ki az ATM-hálózatok fejlesztéséről szóló rendeletét.


Új ATM-eket kell telepíteni

Az MNB rendeletben írta elő januárban, hogy a hazai bankoknak növelniük kell a készpénzfelvételre alkalmas automatáik (ATM-ek) számát. A hálózatfejlesztés szinte minden hazai nagybankot érint. A fejlesztéshez a pénzintézeteknek előbb a saját ATM-jeiket kellett felmérniük május 10-ig, vagyis azt, hol mennyi automatával rendelkeznek.

A beérkező felmérések feldolgozását az MNB folyamatosan végzi. Az adatok előzetes értékelése alapján a tervezett új ATM-telepítések után az érintett bankok által üzemeltetett ATM-ek mennyisége mintegy 4200-4300 darabra nő, azaz megközelítőleg a Covid-19 járvány előtti, 2019-es szintet éri majd el

- idézi a jegybank tájékoztatását a Bank360.

A portál számításai szerin mindez 400-500 új ATM telepítését jelentheti. A hálózatbővítéssel pedig várhatóan tovább növekszik a ki- és befizetésre is alkalmas okos bankautomaták darabszáma.

Hazánkban az egy főre jutó ATM-ek darabszáma messze elmarad a hozzánk hasonló méretű nyugat- és közép-európai országokétól, miközben az egy ATM-re jutó készpénzforgalom értéke a legmagasabb Magyarországon az európai országokkal való összevetésben, amely érték folyamatosan növekszik

- tette hozzá az MNB.

10 év alatt eltűnt a hazai bankfiókok fele

Az ATM-hálózat bővítését az is indokolja, hogy a bankfiókokban sorra szűnnek meg a pénztárak. Ráadásul nagyjából a felére, 1600-ra esett vissza a fiókok száma is hazánkban 2013 óta. Tavaly a hét legnagyobb bank 225 egységet zárt be. A visszaesést leginkább a digitális csatornák előretörésével, az online bankolás elterjedésével magyarázza.

Ha a nagybankok alkalmazottainak a létszámát nézzük, akkor lényegesen kisebb a visszaesés. A koronavírus-járvány előtt csúcs közelében jártak a pénzintézetek foglalkoztatási mutatói a vizsgált időszakban, és majdnem elérték a 40 ezer főt. Jelenleg 39 ezernél valamivel kevesebben állnak az alkalmazásukban. Azonban a hét nagybank dolgozóinak a száma nőni tudott az utóbbi években is. Jelenleg 34500-an dolgoznak ezeknél a pénzintézeteknél. Foglalkoztatásban az OTP vezetette (majdnem 11 ezer munkavállaló), őket követte a Bankholding (9700 fő) 2022 utolsó hónapjaiban. Harmadik helyen a K&H állt (3700 fő), a negyediken pedig az Erste (3500).


Ne hagyd ki!