Magyarországon is elterjedhet a cash-back szolgáltatás
Fotó: Shutterstock

Megváltozhatnak az ingyenes készpénzfelvétel szabályai

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátott egy rendelettervezetet, amely lehetővé tenne legfeljebb havi kétszer, összesen 40 ezer forint készpénzfelvételt a boltokban.


Megváltozhat az ingyenes készpénzfelvétel szabályozása

Egy kormány.hu-n közzétett rendelettervezetet összefoglalójából kiderül, júliustól egy törvénymódosítással lehetővé tenné a kormány, hogy

havonta két alkalommal cash-back szolgáltatást Magyarországon nyújtó kedvezményezettől a fogyasztó úgy vehessen át készpénzt, hogy a 40 ezer forintot meg nem haladó készpénzátvételig a pénzforgalmi szolgáltató nem számíthat fel díjat, költséget.

A cash-back gyakorlatilag egy vásárlással összekötött készpénzfelvétel. A szolgáltatás lényege, hogy bankkártyás fizetésnél az áru/szolgáltatás ellenértékénél nagyobb összegben zároltatja a kereskedő/szolgáltató a bankkártya mögötti fizetési számlát (gyakorlatilag nagyobb összeget von le a bankszámláról a fizető kérésére – a szerk.), de a különbözetet a fizető fél ott helyben megkapja készpénzben.

A Portfolio megjegyzi, a 40 ezer forintos díjmentes lehetőség az eddigi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételen felül értendő.

Hozzáteszik, jelenleg ezt a szolgáltatást Magyarországon csak az OTP bizonyos kártyákkal rendelkező ügyfelei érhetik el a Penny boltjaiban. Viszont - az információik szerint - a hazai kibocsátású kártyák mind képesek támogatni a bolti pénzfelvételt. Azonban a kereskedőknek a kasszarendszert fejleszteniük kell a cash-back-szolgáltatáshoz, valamint a bankoknak is szükségük lehet hozzá némi rendszerfejlesztésre.

ATM-ek százait kell telepíteniük a bankoknak

Egyébként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendeletben írta elő januárban, hogy a hazai bankoknak is növelniük kell a készpénzfelvételre alkalmas automatáik (ATM-ek) számát. A hálózatfejlesztés szinte minden hazai nagybankot érint. A fejlesztéshez a pénzintézeteknek előbb a saját ATM-jeiket kellett felmérniük május 10-ig, vagyis azt, hol mennyi automatával rendelkeznek.

A beérkező felmérések feldolgozását az MNB folyamatosan végzi. Az adatok előzetes értékelése alapján a tervezett új ATM-telepítések után az érintett bankok által üzemeltetett ATM-ek mennyisége mintegy 4200-4300 darabra nő, azaz megközelítőleg a Covid-19 járvány előtti, 2019-es szintet éri majd el

- idéztük a jegybank tájékoztatását.

A Bank360 számításai szerint mindez 400-500 új ATM telepítését jelentheti. A hálózatbővítéssel pedig várhatóan tovább növekszik a ki- és befizetésre is alkalmas okos bankautomaták darabszáma.

Hazánkban az egy főre jutó ATM-ek darabszáma messze elmarad a hozzánk hasonló méretű nyugat- és közép-európai országokétól, miközben az egy ATM-re jutó készpénzforgalom értéke a legmagasabb Magyarországon az európai országokkal való összevetésben, amely érték folyamatosan növekszik

- tette hozzá az MNB.


Ne hagyd ki!