Egyre több településen nincs bankfiók, az ügyfeleknek egyre nagyobb távolságot kell megtenniük, ha személyesen akarják intézni pénzügyeiket, derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzéséből.


Az MNB adatai szerint az idén áprilisra 5000 alá csökkent az országban működő ATM-ek száma, amire 2016 óta nem volt példa. Ami pedig a bankfiókok számát illeti, 2008. szeptember és 2020. december között 177 újat nyitottak, 1807-et viszont bezártak. Az azénpénzem.hu felidézi, a fiókbezárásokkal a jegybank legutóbbi Stabilitási jelentésében külön elemzésben is foglalkozott. Mint megállapították: a bankfiókok száma az Európai Unióban 2008 és 2019 között 31 százalékkal csökkent, Magyarországon viszont 2019-ben 44 százalékkal volt kevesebb bankfiók, mint a pénzügyi válság kitörése előtt. A fiókbezárások miatt 2008 és 2020 között 950 ezerről 2 millióra emelkedett azoknak a lakosoknak a száma, akiknek településén nem található bankfiók.

Séta helyett túra

A bankfiók nélkül maradt településeknek a legközelebbi bankfióktól közúton mért távolsága a jegybank szerint egy olyan mutató, amely képes jól leírni a pénzügyi szolgáltatásokhoz való fizikai hozzáférés lehetőségeit. A legközelebbi bankfióktól vett távolság az elmúlt években nőtt, 2020 végén átlagosan 8,3 kilométer volt. Mindebből jól látszik, hogy – mint azt az MNB is megállapította – a fiókzárási trend, és annak kiemelten a második szakasza, a községek meghatározó részében megnehezítette a hitelintézeti szektorral való fizikai kapcsolattartást. Ez leginkább az idősebbeket és az anyagilag hátrányosabb helyzetben lévőket (munkanélküliek, tartós betegek) érintheti. A digitalizáció terjedése csak részben orvosolta problémát. A leginkább érintett régiókban ugyanis jellemzően elmarad az országos átlagtól az internethasználat.


The Conversation

Friss

Forrás: en.wikipedia.org

Feltámasztani a kihalt mamutot? Pénz éppen van rá

A génszerkesztéssel és biotudománnyal foglalkozó Colossal vállalat 15 millió dolláros, átszámítva közel 4,5 milliárd forintos befektetéshez jutott. A frissen bevont tőkét arra fogja használni, hogy feltámassza a több mint 10 ezer éve kihalt gyapjas mamutot.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!