Megtakarítás aprólépésekben
Fotó: Shutterstock

Melyik bankban romlik a legkevésbé a pénzed?

A párnaciha most a legrosszabb megoldás, a legtöbb bank viszont még mindig nevetséges kamatokat ad. A kisebb pénzintézetek között ezért vannak ígéretes ajánlatok.


Biztonság és könnyű hozzáférés – emiatt méltán népszerűek a betétek, ám a kamataik mindig jelentős csúszással követik a hitelkamatok növekedését. Viszont az utóbbi hetekben – az infláció meredek emelkedése miatt – már a bankok se húzhatták tovább az emelést, ha azt akarják, hogy ügyfeleik ne pártoljanak át a konkurenciához. Márciusban pedig 1,22 százalékponttal lépett följebb az átlagos betéti kamat.

Ezért érdemes a korábbinál kedvezőbb ajánlatokat keresni – erre elsősorban a kisebb méretű, hazai tulajdonú bankoknál van esély, amelyek jobban rá vannak szorulva a lakossági forrásokra. Hiszen azokból tudnak hitelezni, mivel az ehhez szükséges forrásokat csak kisebb mértékben tudják más pénzintézetektől (akár a külföldi anyabankjuktól) olcsón beszerezni. Emellett ismertségük is kisebb, mint az óriási reklámbüdzsével, kiterjedt országos fiókhálózattal rendelkező nagyobb hitelintézeteké. Ugyanakkor – mivel ezek a kisebb szereplők is az MNB felügyeleti hatáskörén belül működnek – a betéti garanciák ugyanúgy érvényesek rájuk.

Kamatvadászok kedvencei

Az éven belüli lekötéseknél van, ahol 5%-ot meghaladó éves kamatot is kaphatunk – derül ki a money.hu független pénzügyi tanácsadó cégnek a Haszon magazinnal közösen készült piaci körképéből. Főleg, ha megfelelünk az új ügyfelekre vadászó bankok fontos kritériumának: a jellemzően néhány hónapos, kiemelt betéti ajánlat ugyanis rendszerint új – az adott bankban először lekötésre kerülő – friss pénzekre ad magas kamatot.

Ilyen esetben a közösségi pénzintézetként ismert, 2013 óta hazai tulajdonban lévő MagNet Bank változó kamatozású Aktív Plusz betéte indulásként az első 3 hónapra 5,4%-os kamatot fizet a minimum 100 000 forintos lekötésre. Majd az akciós időszak lejárta után a jegybanki alapkamathoz képest fél százalékkal kevesebb jár – a 3 éves futamidő alatt.

A digitális üzleti modellel működő Gránit Banknál a minimálisan leköthető összeg 50 ezer forint. Náluk a futamidőtől függően 2,8–4,45% közötti kiemelt kamat feltétele többféle lehet: egyes esetekben szükség van új pénz lekötésére – emellett az eBank applikáció letöltésére és aktiválásra –, más esetben havi szinten meghatározott összegű bankkártyás, illetve digitalizált bankkártyával történő vásárlásra, valamint a bankszámla aktív használatára.

Kiemelkedő betéti kamatok a hazai bankoknál

Bank

Betét neve

Éves kamat (%)

EBKM (%)

Futamidő (hónap)

Hagyományos

MagNet Bank

Aktív Plusz betét

5,4

5,34

3

Gránit Bank

eBank betét

4,25

4,25

3

Erste Bank

Eseti Fix3 betét

4,15

4,05

36

Magyar Cetelem

Takarékszámla

3,5

3,28

60

Sopron Bank

betéti akció

3,49

2,3

42

OTP Bank

Bónusz I forint betét jövedelem átutalással

2

2

12

CIB Bank

Classic 5 éves betét

1,5

1,46

60

Speciális konstrukciók

Sopron Bank

Gondoskodó

sávos

2,65

24

Gránit Bank

Felemelő

sávos

4,45

12

Magnet Bank

Apránként

4,9

4,9

3–60

OTP Bank

Bónusz II forintbetét alapok vásárlása mellé

2,5

2,5

12

Forrás: money.hu és Haszon gyűjtés, az adatok nem teljes körűek​Szélesebb paletta

A hosszabb lejáratú, s így a bank szempontjából biztosabb forrásokért folyó versenybe ugyanakkor már a nagyobb hitelintézetek is beszálltak. Olyan nagyágyúk ajánlatai is feltűnnek, mint például az Erste 36 hónapos lekötésre kínált évi 4,15%-os kamata. Az OTP „valamit valamiért” alapon az 1%-os ajánlatára akkor ígér további 1%-os kamatot a 12 hónapos futamidejű Bónusz betét esetén, ha az ügyfél rendszeres jövedelem utalást vállal a banknál nyitott számlára.

Egyre többet kínálnak lépcsőzetes kamatozású konstrukciót is. Csakhogy ezeknél nem a feltüntetett utolsó időszakra szóló, csillagászatinak tűnő, ám sokszor csupán 1 hónapra érvényes kamatot érdemes nézni. Hanem sokkal inkább a betét teljes futamidejére vetített éves nyereséget jobban jelző EBKM (egységes betéti kamatmutató) mértékét – tanácsolja a Money.hu szakértője.

​Vegyes felvágott

Újra reneszánszukat élik Magyarországon a befektetésekkel kevert ajánlatok is, ahol pénzünk egy részét különböző kockázati profillal rendelkező befektetési alapokban helyezhetjük el. Közben a megtakarításunk másik része kiemelt kamatozású betétként hozza a százalékokat.

A CIB-nél például a Tandem Megtakarítás esetén a pénzünk egyharmada kerül betétbe, amire Magnifica kedvezménycsomagban 3 hónapos lekötési ciklusonként évi 6%-os kamatot fizet a bank. Ugyanakkor a befektetésünk teljes hasznát itt a befektetési alap hozamával együtt érdemes számolni.

Ne hagyd ki!