A lekötetlen folyószámlán, vagy készpénzben tartott megtakarításunkat pedig az infláció eszi
Fotó: Shutterstock

Itt tartják a pénzüket a magyarok, már akinek van megtakarítása

Új kutatásban vizsgálták a magyar lakosság megtakarításai szokásait. Az eredmény azt mutatja, hogy a magyarok csupán harmadának lehetnek számottevő tartalékai, továbbá ugyanennyien tartják készpénzben a vagyonukat.


Sokaknak nincs megtakarítása

A Magyar Bankholding felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek harmadának van csupán számottevő tartaléka, 15 százalékának viszont egyáltalán nincs – olvasható a holding közleményében.

A kutatásból kiolvasható, hogy továbbra is az állampapír az egyik legnépszerűbb befektetési forma, hiszen a magyarok 22 százalék rendelkezik ilyen eszközzel. Az elemzés azt is kiemeli, hogy a tavalyi 6 százalékról 13 százalékra nőtt azok aránya, aki aranyba vagy műkincsbe fektetnék a pénzüket.

Nem befektetésben áll a vagyon java

A felmérés szerint egy év alatt nőtt a lekötés nélkül, folyószámlán lévő megtakarítások aránya. Jelenleg a megtakarítók 52 százaléka tartja így a tartalékait, további 35 százalékuk pedig készpénzben gyűjtöget.

A lakosság körében tovább nőtt a bankok és alapkezelők iránti bizalom. A megkérdezettek 55 százaléka tartja megbízhatónak a bankokat a megtakarítások kezelésére, 27 százalékuk pedig alapkezelőre bízná a befektetéseit. (…) A holding három pénzintézet befektetési szolgáltatásait harmonizálja; mintegy 255 ezer értékpapírral rendelkező ügyfél közel 4000 milliárd forintos vagyonát kezeli

- idézi a közlemény Szabó Leventét, a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettesét.

A szakember megjegyzi, hogy a kutatásuk alapján a megkérdezettek 37 százaléka kér tanácsot pénzügyi kérdésekben banki tanácsadóktól, 30 százalékuk pedig más pénzügyi szakértőktől, valamint ugyanennyien döntenek saját maguk a témában, szakember bevonása nélkül. Emellett inkább a fiatalabb korosztályok vállalják a kockázatosabb befektetéseket, amíg az idősebbek nagyobb arányban kerülik azokat.

Nem szerencsés, ha a számlánkon, vagy a zsebünkben áll a pénzünk

Néhány napja írtunk róla, hogy összesen 1,8 ezer milliárd forinttal, azaz háztartásonként nagyjából 450 ezer forinttal értéktelenedhet el átlagosan a magyar családok pénze az idén. Ehhez csak az kell, hogy ilyen inflációs környezet maradjon év végéig, valamint készpénzben vagy lekötetlen betétben tartsa a pénzét a lakosság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint ugyanis március végén már 6,9 ezer milliárd forintot tartott a lakosság készpénzben és csaknem 10,9 ezer milliárdot folyószámlán, utóbbinak pedig a kamata nulla körül van. Az infláció ugyanakkor a jegybank becslése szerint 9-10 százalék között alakulhat az idén, tehát ez a pénz az értékének a tizedét elveszítheti a közeljövőben.

A jegybank adatai szerint a háztartások 2022 első negyedévében csupán 775,5 milliárd forintot takarítottak meg, ami nagyjából a fele az egy évvel korábbi adatoknak. Az erre az időszakra eső államtól kapott többletpénzeket - például a személyi jövedelemadó visszatérítést – tehát részben elvihették az emelkedő árak.

Ne hagyd ki!