A döntés jogerős, a banda irányítóját végrehajtandó szabadságvesztésre és kiutasításra ítélték.


A tíz éve nálunk élő nigériai állampolgár egy nemzetközi internetes bűnözői hálózatot segített. A csalási módszer az volt, hogy külföldi gazdasági társaságok elektronikus levelezéseinek felderítésével, feltörésével feltérképezték a kiszemelt cégek megrendelőit, partnereit. Ezt követően a becserkészett társaságok nevében, azok adatait, elektronikus levelezésük arculati elemeit lekoppintva elkezdtek fizetési felszólításokat küldözgetni a megrendelőiknek, magyarországi bankszámlaszámot megadva az átutalások teljesítésére.

Mindenki kapott feladatot

Az ügyészség közleménye szerint az elsőrendű vádlott dolga volt, hogy társaival az így megszerzett és félreirányított utalások fogadására magyar bankszámlákat nyittasson. A csoport fejeként azt is megszervezte, hogy cinkosai valójában nem működő cégeket alapítsanak, vásároljanak, majd azok nevében bankszámlákat nyissanak hazai, illetve szlovák pénzintézetekben. A társak jutalékot kaptak, a pénzt pedig átadták a főnöknek.

Nem mindenki dőlt be

Az átvert külföldi gazdasági társaságok román, vietnami, malajziai, indonéziai, kínai, illetve egyesült államokbeli cégek voltak, a közlemény nem nevesíti, de akadt köztük egy neves francia labdarúgócsapat is. Az okozott kár egy része megtérült, mert a téves utalást időközben észrevették, és szóltak a bankjuknak, hogy ne fizesse ki a pénzt.

A Fővárosi Törvényszék az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki pénzmosás bűntettében, valamint pénzmosásban megállapodás vétségében, amelyért 3 évi börtönre ítélte, 3 évre kiutasította Magyarországról, valamint 1000 euró vagyonelkobzást is elrendelt.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!