Újfajta lakáshitellel rukkolt elő az OTP
Fotó: Shutterstock

Kapsz egy év türelmi időt, újított az OTP a lakáshiteleknél

A magyarországi lakáshitelezésben eddig még nem létező szolgáltatás jelent meg a piacon. A türelmi idős kölcsönnél az első évben csak a kamatot kell fizetni, és a havi törlesztés lényegesen alacsonyabb. A különbséget a második évtől, a tőketörlesztés megkezdésétől a futamidő végéig elosztva fizethetik vissza az adósok.


Újfajta lakáshitellel rukkolt elő a legnagyobb hazai bank. Ha sikere lesz az új kölcsönnek, alighanem mások is kedvet kaphatnak hasonló konstrukciók bevezetéséhez. A türelmi idővel induló hitelek esetében egy ideig csak kamatot kell fizetni, ezért ezidő alatt a havi törlesztés sokkal alacsonyabb, mint egyébként. A különbözetet a tőketörlesztés megkezdését követően a futamidő végéig fizethetik vissza az adósok - ismerteti az újfajta lakáshitel lényegét a Bank360.hu.

Az OTP most egész lakáshitel-családot indított halasztott tőketörlesztéssel. Ezek között megtaláljuk az 5, 10 és 20 éves kamatperiódusú hiteleket is. Az Évnyerő kölcsönöknél a türelmi idő 1 év, és a tőke törlesztését csak 12 hónap után kell elkezdeni.

Ha egy 10 millió forintos, 10 éves futamidejű lakáshitelt veszünk fel halasztott tőketörlesztéssel, több mint 50 ezer forinttal lesz kisebb a havi törlesztő, mint halasztás nélkül egy ugyanilyen OTP kölcsön esetében. (A Bank360.hu a példakalkuációjában végig fix kamattal és 300 ezer forint havi jövedelemnek a bankba utalásával számolt.) Az Évnyerő kölcsön az első évben 70 127 forint törlesztővel jár, ami 76 százalékkal alacsonyabb, mint a halasztott fizetés nélküli hitelváltozaté, amely 123 533 forintos törlesztővel indul.


Ne hagyd ki!