Hátradőlhetnek a magyar gazdagok

Nyílik a jövedelmi olló, a friss adatok azt mutatják, hogy minél gazdagabb valaki, annál gyorsabban nő a vagyona.


A leggazdagabb magyarok vagyona tavaly is tovább gyarapodott. A 20 ezer legvagyonosabb családé 500 milliárd forinttal, ezen belül a felső 3500-é legalább 200 milliárddal. Minél gazdagabb valaki, annál gyorsabban nőnek a megtakarításai, írja a Napi. hu a Blochamps Capital tanácsadó cég felmérésére hivatkozva.

Ahol 140 millió az átlag

A leggazdagabb magyarok tavaly 6200 milliárd forinttal rendelkeztek, az összeg 45 ezer privátbanki számla között oszlott meg. Ha csak az átlagot vesszük, akkor egy számlán nagyjából 140 millió pihent (jobban mondva dolgozott, mert ezeket pénzeket nem hagyják állni, hanem jellemzően folyamatosan befektetik). A számok azonban néha csalókák, és nem tárják fel a teljes igazságot. Ebben az esetben is így van, a 45 ezer privátbanki számla ugyanis nagyjából 20 ezer család birtokában lehet. Ők pedig nem egyformán gazdagok.

Számoljunk!

A szupergazdagok vagyonában jelentősek az eltérések. Privátbanki ügyfél már 30-40 millióval is lehet valaki, de a Blochamps kimutatása szerint nagyjából 3500-3600 olyan család van ma Magyarországon, amelynek megtakarítása meghaladja a 100 millió forintot. Ők a háztartások kevesebb, mint 1 ezrelékét teszik ki.

Ennek a 3500-as elitnek a számláján halmozódott fel a privátbanki vagyon több mint egyharmada, 2020 elején már több mint 2100 milliárd forint. Ez tavaly 2300 milliárd forint körüli szintre növekedhetett, vagyis a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások több mint 9 százaléka ennél a néhány családnál halmozódott fel. A jövőben pedig még több pénz koncentrálódhat a százmilliósnál nagyobb vagyonú elitnél. A Blochamps adataiból ugyanis az is kiderül, hogy nem csak a legfelső 25 ezer és a társadalom egészének vagyona között nyílik az olló, de a privátbanki klientúrán belül is megfigyelhető, hogy minél több pénze van valakinek, annál gyorsabban nő a vagyona.


Ne hagyd ki!