Egy ember áll egy mosolyt jelző, útra festett piktogram előtt.
Fotó: Unsplash

Jó hír a Szép-kártyásoknak, meghosszabbították a "keresztzsebezést"

2022. szeptember 30-ig meghosszabbította a kormány azt a lehetőséget, hogy a Szép-kártyások szabadon, az alszámláktól függetlenül költhetik el az egyenlegükön lévő pénzt. A keresztzsebes felhasználásra eredetileg csak 2021. december 31-ig lett volna lehetőség.


Kitolták a keresztzsebezés határidejét

A koronavírus-járványra való tekintettel április 25. óta van lehetőségük a Szép-kártyásoknak arra, hogy az egyes alszámlákon (szálláshely, vendéglátás és szabadidő) lévő pénzüket egy másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is felhasználják. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a szállásra és szabadidőre kérvényezett összegeket fel lehet használni vendéglátóhelyek látogatására is.

A keresztzsebes felhasználást lehetőségét eredetileg csak 2021-ig végéig vehették volna igénybe a kártyabirtokosok. Az év végi határidő közeledtével azonban még mindig jelentős összegek vannak a számlákon. ITT írtunk arról, hogy

a bankok által közölt adatok alapján 150-170 milliárd forintnyi tétel lehet még a különböző alszámlákon.

A kormány erre reagálva úgy döntött, hogy az eredeti év végi határidőt kilenc hónappal meghosszabbítva 2022. szeptember 30-ig teszi lehetővé a keresztzsebes felhasználást. Az erről szóló kormányrendelet a tegnap este megjelent Magyar Közlönyben olvasható.

50 ezres átlagegyenlegek az egyik banknál

A Napi.hu október végén a közelgő eredeti határidő kapcsán áttekintette, hogy az egyes bankoknál mennyi pénz található még a cafeteriás kártyákon. Az 1,8 millió kártyabirtokossal bíró OTP Bank arról tájékoztatta a portált, hogy a náluk vezetett kártyákon október közepén mintegy 100 milliárd forintnyi feltöltés található. A K&H azt közölte: a 260 ezer ügyfél kártyáin átlagosan 50 000 forint körüli egyenlegek vannak.

Az MKB arról számolt be, hogy a keresztzsebes felhasználási lehetőségnek köszönhetően 2021. első nyolc hónapjában a pénzintézetnél Szép-kártyával rendelkező ügyfelek annyit költöttek, mint 2020. 12 hónapjában összesen. A K&H Bank hasonlóról nyilatkozott: idén nyolc hónap alatt 19 milliárd forintot, azaz többet költöttek a náluk vezetett Széchenyi Pihenő kártyákról, mint tavaly egész évben.

Ne hagyd ki!