Élelmiszereket ellenőriz a szakember
Forrás: Shutterstock

5600 élelmiszert ellenőrzött a Nébih – mutatjuk az eredményt

Országos élelmiszerlánc-ellenőrzést tart a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) decemberben. A hagyományos, téli vizsgálat eddigi mintegy másfélezer ellenőrzésén többezer terméket vettek górcső alá.



Gigaellenőrzés karácsony előtt

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelte el az akciót, melynek első szakasza december 1-től 12-ig tartott. Az élelmiszerláncok vizsgálatának már hivatalos eredményei is vannak – írja a kormány.hu.

Az államtitkár szerint mintegy 1424 ellenőrzést tartottak december elején a Nébih szakemberei, melyből 90 esetben szabtak ki bírságot, mintegy 6,4 millió forint összértékben, valamint 5 alkalommal figyelmeztetést kaptak a cégeknek.

Az államtitkár kitér arra is, hogy a hónap elején több mint 5600 élelmiszert vizsgált meg a Nébih. Ezeknek 3,1 százalékát - 173 tételt - kellett kivonni a forgalomból. A leggyakoribb problémák a fogyaszthatósági, illetve a minőség-megőrzési idő lejárta miatt merült fel.

Karácsonyi slágertermékek a fókuszban

Az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei fokozott figyelmet fordítanak az ünnepek idején legkeresettebb árucikkekre. Számos esetben ellenőrizték az élőhalak eredetét igazoló dokumentumokat, amelyek a „legtöbb helyen” rendelkezésre álltak. A friss sertés- és baromfihús származásának feltüntetése kapcsán pedig csak kétszer fordult elő, hogy az nem felelt meg az előírásoknak – fogalmazott az államtitkár.

A hatóság emellett laboratóriumban vizsgált meg összesen 136 bejgli-, dió-, mák-, aszalvány- és friss csirkehúsmintát a karácsonyi szezonra való tekintettel. Csupán 5 dió és 2 mák termék esetében merült fel érzékszervi kifogás az ízre, illatra vagy színre vonatkozóan. Jó hír, hogy egyetlen mintában sem mutattak ki szalmonellafertőzést, és a bejglik töltelékaránya is rendben volt.

A Nébih kiemelten ellenőrzi a gesztenye forgalmazását is az idén. Ebben az esetben csupán egy termék volt penészes (Kínából származott), amit kivontak a forgalomból. Az alkoholos italokkal kapcsolatban nem találtak semmilyen problémát.

Gondok voltak a mézzel

Érdekesség, hogy az ünnepek népszerű termékeit vizsgálva nem akadt sok gondra a hatóság, azonban méztermékek esetében korábban merültek fel problémák. Az elmúlt években – egészen 2021 második feléig – kevés visszaéléssel és hibával találkozott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Magyarországon forgalomban lévő mézeknél. Az utóbbi hónapokban azonban számos eset miatt kellett intézkedniük.

„Több alkalommal is látókörünkbe kerültek olyan tételek, amelyek növényi eredete eltér a termék megnevezésében megjelölt növénytől. Ez a jogsértés hamisításnak minősül”

– tájékoztatott a Nébih.

Ebben az évben összesen 424 mézet ellenőrzött a hivatal. Legutóbb november végén kellett intézkedniük, miután egy hazai mézcsomagoló üzem terméke bizonyult hamisnak. Azt követően kezdték el vizsgálni Klenáncz József termékét, miután a hazai mézipar több szereplője laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva jelezte, hogy a cég forgalomban lévő „akácmézének” nincs sok köze az akáchoz.

A Nébih szerint jelenleg több termék van eljárás alatt hasonló okokból, ezért a hatóság fokozottan ellenőrzi a Magyarországon forgalmazott mézeket is.

A legtöbb probléma egyébként gyengébb minőségű kínai mézekkel volt: a külföldi mézkeverékek csomagolását ugyanis magyar eredetre utaló dizájnnal hozták itthon forgalomba. Az ilyen szabálytalanságok jogsértésnek minősülnek, ezeket a hatóság már szankcionálta. A mézhamisításon ért vállalkozások pedig több millió forint büntetéssel is sújthatóak.

A forgalmazott mézekkel kapcsolatos botrányok azonban nemcsak a hazánkra, hanem az EU több országára jellemzőek voltak a közelmúltban. Az első nagy vihart kavart esetről idén Spanyolországból lehetett hallani.

Amennyiben szeretnél még tájékozódni a témában, azt ebben a cikkünkben megteheted.

Ne hagyd ki!