Apple iPhone telefonok több színben egy babakék asztalon, egy mappa mellett
Fotó: Unsplash

Vége a hallgatózásnak! Az Apple fontos rendszerhibát javított

Az Apple olyan szoftverfrissítést adott ki, amely orvosolja a készülékek kritikus sebezhetőségét. A hackerek korábban kémkedésre használták az említett biztonsági rést.A segítő jobb

A Citizen Lab interdiszciplináris kutatóintézet hívta fel korábban az Apple figyelmét a kiberbiztonsági problémára. Az intézet tájékoztatása szerint az iMessage applikáció olyan biztonsági rést tartalmazott, amelynek segítségével a támadók megfigyelhették, lehallgathatták az áldozatok készülékeit. Ez egy olyan applikáció, amely kifejezetten az Apple termékekre, így az iPhone-okra, iPad-ekre és a Macbook-okra van szabva. A Citizen Lab úgy akadt a probléma nyomára, hogy egy meg nem nevezett szaúdi aktivista telefonját tüzetesen átvizsgálta.

Javítások, nyomozások

A kutatóintézet szerint a kémprogramot az izraeli NSO Group fejlesztette. Egy olyan programról van szó, amely soha nem látott kifinomultsággal hatol be a kiszemelt eszközökbe. Semmilyen linkre vagy vírusos fájlra nem kell kattintani. Egyszerűen csak feltöri a készüléket. A szakemberek szerint szinte lehetetlen észrevenni a behatolást, semmilyen jel nem utal a hackelésre. Az aktivista telefonját februárban törték fel, ennél korábbi esetet még nem regisztráltak. Az NSO kémprogramját az elmúlt hónapokban több aktivista, újságíró és politikus telefonján is azonosították.

Ebben az évben rekordszámú, eddig ismeretlen támadási módszer került nyilvánosságra, amelyek darabonként alsó hangon egymillió dollárért is eladhatók.

Mindenesetre az Apple gyorsan orvosolta a problémát, a javítás az iOS 14.8-a verziójában már elérhető. Az FBI vizsgálja az izraeli vállalatot.

Ne hagyd ki!