A jegybank megbüntetett egy pénzügyi szolgáltatót
Fotó: Shutterstock

A jegybank megbüntette a Jolly Joker Kft.-t

Az MNB vizsgálata nyomán 12,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Jolly Joker Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-re annak jogosulatlan kiegészítő pénzügyi tevékenysége miatt. A társaság korábban jogszerűen működött, később azonban – miután a kiemelt közvetítői jogviszonya megszűnt – engedély nélkül folytatta a pénzváltási tevékenységét.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – helyszíni ellenőrzést és próbaügyletkötést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott a budapesti Jolly Joker Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nél (Jolly Joker Kft.) annak megállapítására, hogy a társaság végez-e jogosulatlanul, a jegybank engedélyéhez kötött – a hitelintézeti törvényben nevesített – kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást.

Az MNB vizsgálata feltárta, hogy a Jolly Joker Kft. korábban ugyan kiemelt közvetítőként jogszerűen folytatta pénzváltási tevékenységét, azonban ezt követően – miután a kiemelt közvetítői jogviszonya megszűnt – ugyanezen tevékenységét jogosulatlanul fejtette ki. A társaság jokervaluta.hu néven honlapot is működtetett, s legalább két fővárosi üzlethelyiségben szolgálta ki pénzt váltani kívánó ügyfeleit. A vizsgálat során összegyűjtött adatok alapján közel másfél éven át bizonyítottan legalább félszáz ügyletkötésre került sor a társaság részéről.

A jegybank eljárása során megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, azaz rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, vagyonszerzés fejében végzett pénzváltást. A Jolly Joker Kft. ugyanakkor e tevékenység végzésére nem rendelkezett jegybanki engedéllyel.

Az MNB mindezek alapján azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélküli kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást végezzen, és a feltárt jogsértés miatt 12,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a Jolly Joker Kft. részére. A piacfelügyeleti eljárás megállapításai alapján az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.


A bírságösszeg kapcsán súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság huzamosabb ideig folytatta jogsértő tevékenységét, illetve, hogy – pénzpiaci közvetítő múltjára tekintettel – tisztában volt azzal, hogy korábbi megbízási szerződésének megszűnését követően az általa végzett tevékenység engedélyhez kötött, ennek ellenére mégis folytatta tevékenységét. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a jogsértés összértékének, s az ügyletek számának nem volt jelentős tényleges hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, illetve az ügyfelekre. (Forrás: MNB)


Ne hagyd ki!