Kamillateát hívott vissza a Penny
Fotó: Shutterstock

Árthat a májnak, visszahívtak egy teát

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!


  • Bejelentő: Penny-Market Kft.
  • Termék megnevezése: PENNY KAMILLA TEA 30G (20X1,5G)
  • Márka: PENNY
  • Gyártó: BELIN POLAND S.P.Z.O.O.

Probléma jellege: pirrolizidin alkaloidok (PA) és klórpirifosz peszticid megengedett legmagasabb értékének túllépése

  • EAN: 4337256106801
  • Tételszám: LOT: 22/143N, L:22/216R, L:22/231R, L:22/237R
  • Kiszerelés: 30g (20X1,5g)
  • Forgalmazó: Penny-Market Kft.
  • Forgalmazói intézkedés: Termékvisszahívás

Az érintett termékeket a vásárlás helyén visszaveszik, a vételárat nyugta nélkül is visszafizetik. A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

A visszah\u00edvott tea

Fotó: A Nébih weboldala

Világszerte számos növény termel pirrolizidin alkaloidokat, a növényevőktől való védelme miatt. Előfordulásuk a különböző növényekben jelentősen eltérő lehet, függ a növényfajoktól és növényi részektől, de befolyásolhatják más faktorok pl. a klíma és a talajadottságok is. Pirrolizidin alkaloidokat különösen teákban, gyógyteákban és mézben mutattak ki. A pirrolizidin alkaloidok pl. a teanövények közt elterjedő gyomokból, vadon élő növényekből származhatnak, melyek a teák és gyógyteák alapanyagainak betakarításakor szennyezőanyagként a teanövények közé keveredhetnek. Az élelmiszerekben és takarmányokban a pirrolizidin alkaloidok nem kívánatosak, hosszú távú fogyasztásuk májkárosodáshoz vezethet. Állatkísérletek során néhány pirrolizidin alkaloid genotoxikus (a génállományt károsító hatású) rákkeltőnek bizonyult.

A klórpirifosz szerves foszforsav észterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyag, melyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre (pl. cukorrépa, csemegekukorica, kukorica, mustár, napraforgó, olajretek, őszi káposztarepce, takarmánykukorica), valamint tárolt gabonafélék és az üres raktárak kezelésére használtak. A kártevők mellett a hasznos rovarokra (beporzó rovarok és lebontók) is igen káros. 2019-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében úgy ítélte, hogy a klórpirifosz lehetséges genotoxikus, valamint a magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel. Az Európai Bizottság az értékelés alapján 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett. Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét (MRL) az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették.

Ne hagyd ki!