Műkörmös kartellre csapott le a versenyhivatal
A nemzeti versenyhatóság megállapította, hogy a műköröm-építéshez és díszítéshez használt termékeket értékesítő Jacobs-csoport jogsértő kikötéseket alkalmazott a szalonok ellátását végző forgalmazókkal kötött szerződéseiben, így korlátozta a versenyt a magyarországi piacon.

A vállalatcsoport értékesítést végző cégei ugyanis 2010-től megkövetelték a forgalmazóktól, hogy itthon az általuk meghatározott, egységes áron értékesítsenek tovább a műkörmös szalonoknak, a külföldi partnereknek pedig előírták, hogy áraik magasabbak legyenek, mint a magyar árszínvonal.

A műkörmösök így drágábban juthattak hozzá a csoport által értékesített Crystal Nails, BrillBird és MarilyNails termékekhez. A cégcsoport emellett 2009-től területi korlátozásokat is alkalmazott mind a belföldi, mind a külföldi forgalmazói megállapodásaiban. A vállalatcsoport a versenyhatósági eljárásban kiemelkedő együttműködést tanúsított: elismerte a jogsértést és lemondott a döntéssel szembeni jogorvoslat lehetőségéről, valamint olyan önkéntes vállalásokat tett a versenykorlátozás megszüntetése és hatásainak ellensúlyozása érdekében, amelyek közvetlenül szolgálják a fogyasztók érdekeit.

Jóvátétel 

A következő hónapokban a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásával a műkörmös szakemberek 22 ezer kupon beváltására kapnak lehetőséget összesen 110 millió forint értékben, amelyekkel árengedményben részesülhetnek a cégeknél vagy forgalmazóiknál lebonyolított vásárlásaikból.

A cégcsoport emellett 12 ezer fertőtlenítő folyadékot és 48 ezer szájmaszkot ajándékoz a szalonoknak, csaknem 30 millió forintért. A versenyhatóság mindezek figyelembevételével, jelentős csökkentést követően 46 millió forint bírságot szabott ki a jogsértésért, amit a cégnek be kell szüntetnie a jövőben.

Európai hatás, magyar öröm

A magyar versenyhatóság beavatkozása az EU több tagállamában is felszámolja a versenykorlátozást, ugyanakkor a jelentős bírságcsökkentés a világjárvány idején hozzájárul a munkahelyek megtartásához. Emellett – az érintett termékek forgalmazói árversenyének megnyílásával, illetve a nekik járó kompenzációs lehetőséggel – a szalonok, műkörmösök jó esélyt kapnak arra is, hogy csökkenthessék fogyasztói áraikat és a magyar nők olcsóbban jussanak hozzá a szolgáltatáshoz. (Képünk illusztráció)

Ne hagyd ki!